Győr+
2018.02.20. 18:18

Húsvétra hangolódás Pannonhalmán

Új, háromrészes koncertsorozatot indít a Pannonhalmi Főapátság a húsvéti szent három napra történő lelki felkészülés és feltöltődés jegyében, valamint megjelenik a Világosíts meg bennünket a mi éjszakánkon – Pannonhalmi húsvét képekben című album és hanglemez.

 

A zeneirodalom legszebb, legkiemelkedőbb alkotásai csendülnek fel a hazai zenész elit előadásában a Szent Márton-bazilikában az új koncertsorozat keretében. Az elhangzó zene- és kórusművek elcsendesedésre, elmélyedésre hívják a hallgatóságot. „A kultúrának és az éneknek nagyon komoly közvetítő ereje van, szélesebb körben képes megszólítani az embereket, mintha csak a vallásnak a szavait használjuk” – mondta a koncertsorozat megszületése kapcsán Dejcsics Konrád, kulturális igazgató, és azt is elárulta, három olyan koncertet szerveznek, amely kizárólagosan Pannonhalmához kötődik és máshol nem hallható.

Dejcsics Konrád kulturális igazgató

 

Az első hangverseny Alberto Schiavo Stabet Mater művének ősbemutatója lesz a Szent Efrém Férfikar előadásában. A komponista hatszólamú művét, a szerző jelenlétében Pannonhalmán mutatják be először. A második koncert érdekessége, hogy a Cantemus kórus és az Anima Musicae kamarazenekar kizárólag erre a produkcióra áll össze, a hatvanfős társaság az észt zeneszerző, Arvo Part kórusművét mutatja be, amely ortodox ikonokhoz hasonlítható. Harmadikként a Kruppa Quartet Joseph Haydn A Megváltó hét szava a keresztfán című művét játssza, melynek különlegessége lesz, hogy a szent hét szó minden szavához pannonhalmi szerzetesek fűznek rövid gondolatokat, elmélkedéséket, az előadás így alakul át imádsággá.

„A húsvétra való felkészülésként szánja a főapátság a képes albumot és a hanglemezt” – tájékoztatott Dejcsics Konrád atya, aki kiemelte, Hajdú D. András fotográfiái vezetik be az olvasót a pannonhalmi szent három nap liturgikus történéseibe. Ókori szövegek, mai kommentárok olvashatók arról, miről is szól Pannonhalmán a húsvét. A CD-n a pannonhalmi húsvét magyar és latin gregorián énekeit hallgathatjuk meg a pannonhalmi bencés szerzetesek előadásában, különlegessége, hogy Várszegi Asztrik főapát hangja is felcsendül a lemezen – árulta el.

F.G.

Részletek itt .