Győr+
2018.02.26. 14:00

Duális Képzési Központot létesített a Nemak

A Győrben 25 éve jelen levő, mexikói tulajdonú Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. Duális Képzési Központot hozott létre, ahol évente nyolcvan diákot képeznek a legkorszerűbb körülmények között.

A hétfői avatáson a kormányt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a várost pedig Borkai Zsolt polgármester képviselte. A beruházás 420 millió forintba került, amelyet a Nemak egy 1.3 milliárd forintos fejlesztés keretében valósított meg. A központ létrehozását a magyar kormány 180 millió forinttal támogatta.

Az ötszáz négyzetméteres, modern eszközökkel felszerelt központ mérőszobát, anyagvizsgáló labort, tanműhelyt, három tantermet és szociális helyiségeket tartalmaz. A képzési központban tíz műszaki szakmában szerezhetnek naprakész gyakorlati tudást a diákok. A technológiák elsajátítását öt oktató és húsz üzemi mentor segíti. A járműipari fémalkatrészgyártó főszakmán túl elsősorban szerszámkészítés, fémmegmunkálás és karbantartási technikusi szakmák területén nyújt képzést a vállalat.

Az idei tanévben 78 diák képzése folyik a vállalatnál. A beruházás végrehajtása előtt 35-40 volt a létszám, vagyis a Nemak megduplázta a duális képzésben résztvevők számát.

A Nemak 25 év alatt oszlopos pillére lett a magyar és a győri gazdaságnak, a legjobb ötven adózó között szerepel, s példaértékű, ahogy a társadalmi felelősségvállalás jegyében oktatást, kultúrát és sportot támogat – fogalmazott a központ avatásán Borkai Zsolt. Hangsúlyozta, hogy az önkormányzat kiemelt feladatának tekinti, hogy versenyképes feltételeket biztosítson a győri gazdaság szereplőinek, s ennek jegyében csökkentették az iparűzési adót.

Részt vett a megnyitón Simon Róbert Balázs győri országgyűlési képviselő is, aki arról beszélt, a városban 1.4 százalékos a munkanélküliség, ez gyakorlatilag teljes foglalkoztatást jelent. Győrbe a legnagyobb kihívást a szakképzett munkaerő előteremtése jelenti, s ebben a duális képzés kulcsfontosságú.

Parragh László, az Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöke azt emelte ki, hogy az országban nyolcezer cég vesz részt a duális képzésben, ezek a vállalkozások, mint a Nemak is, a jövőbe invesztálnak, a befektetett pénz és energia gyümölcsét ugyanis legkorábban 4-5 múlva tudják leszüretelni.

David Toth, a a Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. ügyvezető igazgatója szerint a duális képzés kiváló rendszer, s a robotizáció és digitalizáció ellenére a vállalatnál a legfőbb erőforrás az ember marad. A Győri Műszaki Szakképzési Centrum három szakközépiskolájával tartunk fel partneri együttműködést, az intézményeket anyagilag támogatjuk – jelezte David Toth, hogy a duális képzésben kikre számít a Nemak.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter köszöntőjében hathengeres motorhoz hasonlította a magyar gazdaságot, amelynek egyik tengelyét Győr jelenti. A miniszter azt mondta, hogy a kormány, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve, 2011-ben megkezdte, majd véghez vitte a magyar szakképzési rendszer átalakítását. Az egyik cél, hogy a felsőfokú képzés is igazodjon a magyar gazdaság szükségleteihez. A másik, hogy még több vállalat vegyen részt a duális képzésben, mert ők tudják megmondani, milyen képzésekre van szüksége a piacnak. Hangsúlyozta: a 19 nemzetgazdasági ágazat közül 18-ban volt dinamikus a beruházások növekedése az elmúlt évben, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy idén is négy százalék fölötti gazdasági növekedést érjen el Magyarország.

 

K.T.

Fotó: O. Jakócs Péter