Győr+
2018.03.11. 13:04

Nagymacskák reflektorfényben

Erő, gyorsaság, szépség, titokzatosság, veszély – ezek a fogalmak jutnak többnyire eszünkbe a nagymacskákról, akiket az emberiség az ókor óta rettegéssel csodál. Babonák, legendák, mítoszok zengedeznek lenyűgöző képességeikről és fenevadságukról, felruházva őket különleges és természetfeletti tulajdonságokkal.

Ha részese akarsz lenni a mitológiai káprázatnak, látogass el a győri Xantus János Állatkertbe, ahol három nagymacskafajjal is találkozhatsz: a jaguárral (Panthera onca), az oroszlánnal (Panthera leo) és a fehér bengáli tigrissel (Panthera tigris).

A jaguár Közép- és Dél-Amerika trópusi és szubtrópusi területein él, a tigris és az oroszlán után a harmadik legnagyobb macskaféle. A maja hitvilág szerint a jaguárok közvetítették az élők és a halottak közötti kommunikációt, a szellemvilágban pedig társuknak tekintették, az aztékok elit harcos osztályát pedig jaguárharcosoknak hívták.

Az oroszlán Közép- és Dél-Afrika szavannáinak csúcsragadozója; az egyetlen társas magatartást mutató nagymacskaféle. A különböző népek mitológiáiban uralkodói szimbólumként, a Nap jelképeként nagy jelentőséggel bírt az állatok királya. Ő volt a templom őrzője; különösen az egyiptomi, az asszír és a babiloni templomok ábrázolásain fedezhetők fel. A győri állatkertben fehér oroszlánpár uralkodik, ritka és egyben gyönyörű látványosságként.

A kínai hitvilág egyik jelentős alakja – a tigris – korábban Ázsia nagy részén előfordult, mára azonban szabadon csak bizonyos országokban lelhető fel. A legnagyobb méretű nagymacska, akit az orvvadászat különösen veszélyeztet, ugyanis a keleti gyógyászat – tévesen – bizonyos apró testrészeinek varázs- és gyógyerőt tulajdonít. A fehér szín kizárólag bengáli tigrisekre jellemző és a győri állatkertben megcsodálhatóak ők is.

Az ENSZ Közgyűlésének 2013-as döntése alapján március 3-a világszerte a vadvilág világnapja. Az ez alkalomhoz fűződő rendezvényeken a vadon élő állat- és növényvilág sokszínűségét ünnepeljük, valamint e napon minden évben reflektorfénybe kerül a fajok védelmének fontossága is, kiemelten a veszélyeztetett státuszban lévőké. A 2018-as év a világ egyik legcsodáltabb és legnépszerűbb ragadozóira, a nagymacskákra összpontosított, mottójául a „Nagymacskák: ragadozók veszélyben!” szlogent választotta.

Ez a kampány rávilágít a nagymacskák helyzetére, veszélyeztetettségére, valamint kiemeli a megmentésük és védelmük érdekében tett intézkedések és az állatkertek, köztük a győri fajmegőrzési programjainak fontosságát. Lényeges, hogy a fiatal generációkhoz is eljusson az üzenet, ezáltal szívügyüknek tekintsék e lenyűgöző élőlények fennmaradását, s tudatosuljon bennük, hogy a környezetvédelemmel, a környezetszennyezés elkerülésével ők is sokat tehetnek a nagymacskák élőhelyéért. További, részletes információ a wildlifeday.org honlapon található.

Mindenki számít! Tegyünk együtt az élhető bolygónkért és a kiszolgáltatott élővilágért! Gyere el az állatkertbe, és nézd meg őket életnagyságban!

 

Szöveg és fotó: Xantus-állatkert