Győr+
2018.03.12. 12:18

Slágereket és szerelmet hozott Győrbe Korda György és Balázs Klári – galéria

A házaspár teltházas koncertet adott vasárnap este, elhozva azokat a dalokat, amelyeket a legtöbben ismernek és szeretnek. Korda György és Balázs Klári bizonyította, hogy két dolognak még biztosan helye van a Földön: az örökzöld slágereknek és a szerelemnek.

 

A koncertet Győrszentivánon, a Molnár Vid Bertalan Művelődési Központban tartották, amely telt házzal üzemelt ezen az estén is. Rengetegen voltak kíváncsiak Korda Györgyre és Balázs Klárira. A szervezők figyelmességét mutatja, hogy bár nőnap elmúlt, ám minden hölgy látogatónak egy szál virággal kedveskedtek. A rendezvény fővédnöke Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő, államtitkár volt, aki – ahogy köszöntőjében is elmondta – örömmel vállalta el a felkérést, amikor Hajtó Péter szervező megkereste.

– Mindig szívesen jövök Győrszentivánra, most sincs ez másként, s köszönöm, hogy engem tiszteltek meg ezzel a feladattal. Ez úton köszöntöm én is az összes hölgyet, Isten éltesse őket sokáig – mondta el Simon Róbert Balázs, majd Balázs Klárinak egy csodaszép csokrot nyújtott át.

Üde színfolt volt a győriek egyik kedvelt tánciskolájának, a BRO n SIS-nak a táncbemutatója, Dukai Gábor vezetésével. A csapat már sokszor, sok eseményen bizonyított, most is megmutatták, mint tudnak. Az est főszereplői előtt még Feke Pál is szórakoztatta a közönséget, akiről érdemes tudni, hogy már több, mint 50 musicalben szerepelt. Olyan dalokkal érkezett, mint Máté Péter örökzöldje, a Várni kell, vagy a Kell még egy szó, de Zorántól az Apám hitte című nóta előadása is nagy sikert aratott. S bár Pali inkább a nyugodt erő és profizmus, mint a pezsgő lendület, de kellően hangulatba hozta a közönséget, akik már nagyon várták kedvenceiket.

Találd ki gyorsan a gondolatom. Ez volt az első dal, amivel a Korda házaspár a színpadra lépett, s jó választás volt, hogy rögtön az egyik legnagyobb és legkedvesebb dalukkal indítottak. A kellemes táncdal szövege aranyos, igazi meghitt párkapcsolat történéseit meséli, ami a mostani fiatalok előtt is példa lehet. Egyébként a Korda dalokra – na meg arra a korszakra – jellemző, hogy nem szavak egymás után dobálásából áll a szöveg, hanem korrekten megírt történetek, érzelmek, érzések. Rengeteget dolgoztak együtt például Szenes Ivánnal, aki sajnos már hosszú évek óta nincs közöttünk, de a szövegei, dalai még most is élnek. S ha már a zseniális szerzőtársakat említjük, akkor a Reptér című nótát is ide sorolhatjuk, hiszen Máté Péter és S. Nagy István szerzeménye, amellyel annak idején hatalmas sikert ért el Korda György. Most sem volt ez másként. Az olasz blokkot sem szabad kihagyni, hiszen kell egy kis romantika. Na meg nosztalgia: a zenei időutazás visszavitt minket oda, amikor az énekes még csak 18 éves volt. A Volare és a Come prima volt az a dal, amellyel a nagyérdeműt szórakoztatta. Azóta eltelt hatvan év, Korda György pedig még ma is énekel.

Balázs Klári megmutatta még ma is zseniális hangját: a Volt egyszer egy vadnyugat dallamai csendültek fel, a kivetítőn Henry Fonda, Charles Bronson és Claudia Cardinale alakjai elevenedtek meg. Gyuri bácsi visszatért, s rögtön a hölgyekhez szólt, akik ajándékba Virágesőt vihettek haza a szívükben. Ezután egészen 1977-ig ugortunk vissza, s megismertük Lady N-t is, aki azokhoz a nőkhöz tartozik, akik Klárikán kívül örök helyett kaptak az énekes életében. Persze egy jó asszony nem féltékeny, kellő humorral kezeli a helyzeteket. A párosra ez egyébként is jellemző, most sem hagyták otthon a jókedvüket. A közönség minden poénra, viccre reagált, hálás publikum gyűlt össze, szó se róla. A nótákat egy kicsit „módosították”, modernebb alapot kaptak, így fogadhatóbbá váltak a mai zenéhez szokott fül számára is. Bejött, hiszen a ha jól saccolunk, négy generáció is végigtapsolta a vasárnap estét. S ha már jártunk 1977-ben, akkor maradtunk is egy kicsit, s megidéztük Karel Gott, a Kelet Sinatrájának szellemét a Lady Carnevállal. „Villan a topáz rizsporos parókán…” – olyan rím, amit érdemes megjegyezni…

Népszerű pillanat volt, amikor Gyuri bácsi elárulta: Klárikával nagy szurkolói a Győri Audi ETO KC-nek, s a lányoknak innen is gratulál az állandó remek teljesítményhez, hajrá tovább, na meg Isten éltesse őket nőnapon is! Naná, hogy vastapsot kapott a publikumtól!

A szünet után ugrottunk egyet 1983-ra, s Párizsba, a Comment sa va dallamaival. Világsláger egy akkori holland popcsapattól, ami egy nyelvi nehézségeken alapuló szerelmet mesél el egy francia lánnyal. A közönségnek nagyon bejött ez a nóta is, na meg Klárika és Gyuri bácsi élcelődése is. A mögöttük lévő kivetítőn életük legszebb pillanataiból villantak fel emlékek: régi fotót, régi fellépések, klipek, családi élmények. Gazdag pályafutás, gazdag életút, nagy szerelem…

A Nap kapujában olasz tájakra repített mindenkit, Gigliola Cinquetti eredetije itthon Kordáék előadásában vált leginkább ismertté és népszerűvé. Érdekes egyébként hogy akkoriban az olasz sztárok dalait több magyar előadó is elénekelte magyarul. Míg a Nap kapujában Kordáék dala volt, a Záport Harangozó Teri vitte sikerre itthon, mindkettő eredetijét Gigliola énekelte.

A koncert talán legszebb és legmegindítóbb pillanata volt, amikor Korda György a Keresztapa című trilógia betétdalát énekelte, Gyöngéden ölelj át címmel. Megint egy olyan szám, amelyre úgy írtak magyar szöveget, hogy még mindig az egyik legszebb szerelmes üzenetet hordozó sláger, pedig nem mostani… Szövege versnek is beillik, örök vallomás, annak is, aki esetleg titkolja önmaga vagy mások előtt az érzéseit. Nem hiába kapott Gyuri bácsi vastapsot, s nem véletlen voltak könnytől csillogó szemek a közönség soraiban. Hallgatva a dalt, mindenki gondolt valakire aki ott, a szív legmélyén lapul, akár élő, akár holt, akár viszonzott, akár viszonzatlan.

Lazított a hangulaton a Ricci e Poweri bombaslágere: a Mamma Maria, amely itthon kihagyhatatlan bulinótává vált. A győri táncosok visszatértek a színpadra, s igazi házibulit varázsoltak Gyuri bácsiék mögé. Önfeledt pillanatok, tapsok, mosolyok és búfelejtés volt a dal mellékhatása.

A Búcsúzz szépen el (Con te partiro) egy kicsit ismét könnyesre változtatta a hangulatot, de nincs mit tenni, az élet is erről szól: szép pillanatok, nagy szerelmek és búcsúzások. Megmásítani nem lehet, emberek vagyunk, érzésekkel, amelyeket rejteni kár. Ezen az estén nem is lehetett. Korda György és Balázs Klári nem engedte. Itt hagytak egy darabot az életükből, abból a fantasztikus pályafutásból, amely kettejük karrierjét összeadva már 100 éve tart. Fiatalok, a példa adva van, tanuljatok a házaspártól!

Havassy Anna Katalin
Fotó: Marcali Gábor