Győr+
2018.03.20. 12:35

Négy tonna adomány húsvétra

Minden eddiginél többet, négy tonna tartósélelmiszert oszt szét a Győri Egyházmegyei Karitász húsvétra a rászorulók között. A szervezet kedden a szociális munka világnapja alkalmából nyílt napon mutatta be tevékenységét az érdeklődőknek.

A nyílt napon a látogatók betekintést nyerhettek az Apor Vilmos Ház (Győr, Kandó Kálmán u. 10.) munkájába, ahol az adományok fogadása és osztása, a segélyakciók lebonyolítása mellett megváltozott munkaképességűeket és hátrányos helyzetűeket is foglalkoztatnak, segítik a krízishelyzetbe kerülteket.

 

Az Apor Vilmos Házban dolgoznak

 

Borsodi Erzsébet vak hölgy, a Karitász egyik szociális munkása, érzékenyítő programot mutatott be az érdeklődőknek, akik megtapasztalhatták, hogyan lehet vakon eligazodni a mindennapokban.

Szabó György igazgató kérdésünkre elmondta, jelenleg tíz megváltozott munkaképességű ember dolgozik a házban, akik varrással és papírmunkával foglalkoznak. Az igazgató reményei szerint hamarosan akár több száz megváltozott munkaképességű személyt is alkalmazhatnak, ugyanis két pályázatuk vár elbírálásra. Az egyiket alacsonyküszöbű ellátásra, a másikat a pszichiátriai és szenvedélybetegek nappali ellátására adtak be. Technikai feltételek is szükségesek a foglalkoztatáshoz, ennek érdekében a Győri Egyházmegye területén lévő üres épületeket is szeretnék felújítani, hasznosítani. Az igazgató kiemelte, bízik abban, hogy a karitász szervezetek jó példáit tovább tudják vinni, és szakembereket tudnak felvenni, elsősorban a kábítószer fogyasztás megelőzésére, a már függők családi segítését kívánják erősíteni.

 

“Papírmunkát” végeznek a megváltozott munkaképességű munkatársak

 

Szabó György vallja, a munkaterápia segíti a pszichiátriai- és szenvedélybetegek gyógyulást, akár még az elsődleges munkaerőpiacra is vissza tudnak térni.

Az igazgató arról is beszámolt, hogy közel négy tonna élelmiszer jött össze a Győri Egyházmegye területén meghirdetett nagyböjti tartósélelmiszer-gyűjtésben. Az Apor Vilmos Ház munkatársai a kismegyeri CBA üzletben két napon át gyűjtötték a felajánlást, az akcióban valamivel több, mint egy tonnányi élelmiszer gyűlt össze az adakozók nagylelkűségének köszönhetően.

Csomagolják a húsvéti adományokat

 

Győrben az adományokat a héten osztják ki, a 10 kg-os csomagokból 400 rászoruló család részesülhet. Az ajándék lisztet, olajat, rizst, száraztésztát, konzervet tartalmaz, a kisgyerekes családok csokoládét is kapnak.

 

F.G.

Fotó: Marcali Gábor