Győr+
2018.03.21. 11:53

Újra versel a város

Győr utcáin közel háromszáz piros masni hirdeti a március 21-i költészet világnapját. Az élénk színű díszek „Olvass el!” felirattal csalogatják a kereső szemeket, a papírra vetett verssorok pedig mosolyt csempésznek a sietős mindennapokba.

Idén újra versbe borult városunk, csak nyitott szemmel kell járnunk, hogy olvashassuk a győriek kedvenc költeményeit.

Zink Adél, a II. Verselj, Győr! főszervezője portálunknak elmondta, hogy olyan kezdeményezést szerettek volna helyi hagyománnyá tenni, amely minden városlakóhoz egyaránt szól, és segít – ha csak egy röpke pillanatra is – kiszakadni a szürke hétköznapokból. A cél pedig nem más, mint a költészetre való odafigyelés, kitekintés a minket körülvevő világra, hogy felnézve a telefonunkból, meglássuk a a szemünk elé táruló értékeket.
Ha szemfülesek vagyunk, és kíváncsian fürkésszük a fák ágait, az oszlopokat, szobrokat, vagy akár kerítéseket, akkor bennünket is megszólíthatnak a verselni hívó színes masnik. Engem is megszólított munkába jövet egy: a Győr+ Média székházának ajtaján is olvasásra várt egy költemény.



„Három héten át vártuk a szebbnél szebb verseket: nagy örömünkre érkeztek a magyar és külföldi költők művei mellett saját alkotások is. A piros masnik mellé rejtett kis csomagban, a versek azt is elárulják a megtalálóiknak, hogy kinek a kedvenc sorait olvashatják. Amennyiben visszajelzésképpen a Fb-oldalon, vagy a művek alatti e-mail címre egy fényképet küldünk, akár kapcsolatba is kerülhetünk a megtalált vers beküldőjével is, vagy csak egyszerűen megoszthatjuk másokkal is az élményt” – tette hozzá Zink Adél.

 

 

A költészet világnapjához – más, irodalommal kapcsolatos – kezdeményezések is társulnak. Ilyen például az ország számos pékségében és kávézójában életre hívott „Fizess verssel a kávédért!” csábító lehetősége. Tehát ma kereshetünk és kaphatunk is: költészetet és költészetért.

 

Szerző és fotó: Horváth-Simon Barbara