Győr+
2018.03.21. 14:03

Győr-Dunaszerdahely kulturális tengely

A kultúra nem ismer határokat! – akár így is jellemezhetnénk a két város közös programját, amelyben még szorosabbra fűzik együttműködésüket, közösen népszerűsítik programjaikat, együtt vizsgálják egy korábbi európai kulturális főváros jó gyakorlatait, sőt közös turisztikai platformot fejlesztenek…

Győr az elmúlt év során több várossal és turisztikai szervezettel kötött megállapodást az Európa Kulturális Fővárosa 2023-as pályázat sikere érdekében. Az együttműködés-hálózat határokon is átnyúlik, hiszen Dunaszerdahely is a partnerek közé tartozik. Mint tudjuk, Győr sikerrel vette a pályázat első fordulóját, hiszen Debrecen és Veszprém mellett a kisalföldi megyeszékhely is továbbjutott. E három város közül kerül majd ki az év végén a végső győztes. Bár a Cultatcross projekt nem az EKF pályázat miatt jött létre, a város sikeréhez mégis sokat tehet hozzá. A projekt keretében ugyanis tovább színesítik a meglévő kulturális és fesztiválkínálatot a két városban. A program elemeit a Kulturális Akció Csoport (KACS) valósítja meg, amelynek tagjai Dunaszerdahely részéről a Polgármesteri Hivatal, a Thermalpark, a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ, valamint a Kortárs Magyar Galéria. Győr részéről pedig az Arrabona EGTC mellett a Győr Projekt Kft., a Győri Művészeti, Fesztivál-és Művelődési Központ, a Xantus János Állatkert, a Vaskakas Bábszínház, a Karzat Színház Nonprofit Kft., a Győri Balett, a Győri Nemzeti Színház valamint a Polgármesteri Hivatal vesz részt a munkában.

 

Az Arrabona EGTC szervezésében megvalósuló műhelymunkák – amelyek közül az első találkozó a héten le is zajlott – végig kísérik az egész projektet, kialakítva a konkrét turisztikai attrakciót. Németh Tamástól, az Arrabona EGTC igazgatóhelyettesétől megtudtuk, olyan turisztikai termékeket szeretnének létrehozni, amely új látogatókat vonzanak a térségbe. Ilyen például a dunaszerdahelyi fürdő területén lévő tó rehabilitációja, és két vízi színpad építése, amelyen hangulatos koncertek tarthatók, a győri kulturális rendezvényeknek pedig a kapacitás-bővítése történhet meg, többek között rendezvénytechnikai eszközök beszerzésével. A KACS résztvevői a tervek szerint tanulmányúton is részt vesznek egy korábbi európai kulturális fővárosban, ahol a jól bevált gyakorlatokat gyűjtik össze, segítve ezzel a két város hosszú távú kulturális együttműködését és Győr Európa Kulturális Fővárosa pályázatát. A programban egy turisztikai platformot is fejlesztenek, amely a két város kulturális termékeit és programjait kínálja. Győr és Dunaszerdahely között kulturális programcserék is létrejönnek, amelynek révén a két város lakossága is közelebb kerülhet egymáshoz.

 

A program gazdái arra számítanak, hogy a kezdeményezések hatására növekedni fog a régióba érkezők száma és az itt eltöltött szabadidős tevékenységek hossza. Győr pezsgő kulturális élettel büszkélkedhet a régióban, míg Dunaszerdahely gazdag szabadtéri programokat kínál. A kulturális élet és a természeti örökség összefonódása együttes népszerűsítésével tervezik szélesebb rétegek érdeklődését felkelteni.

 

A CULTACROSS projekt, az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósul meg. A projekt teljes költségvetése: 974.201 euro (mintegy 300 millió forint).

 

Papp Zsolt
Fotó: O. Jakócs Péter