Győr+
2018.03.22. 12:22

Forradalmi megújulás a győri egyetemen

Méltóságteljes volt a Széchenyi István Egyetem Ünnepi Szenátusi Ülése kedden az Egyetemi Hangversenyteremben. Dr. Földesi Péter rektor köszöntőjében az egyetem forradalmi megújulásáról is beszélt. Címzetes oktatókat, egyetemi tanárokat, doktorokat avattak, habilitációs okleveleket adtak át.

Dr. Földesi Péter rektor köszöntőjében rávilágított arra, hogy a mai forradalmi megújulás mélyen gyökerezik a több évtizedes egyetemi reformfolyamatban. Az elmúlt egy évben a külső és a belső szemlélők számára talán hihetetlen sebességű változások következtek be a Széchenyi István Egyetemen. „Kevesebb, mint egy év alatt végrehajtottuk a tantervreformot, mely alapjaiban és rendszerében alakította át képzési kínálatunkat. A gyorsaság alapján ezt akár hívhatnánk forradalomnak is. Az átalakított képzési portfólió szinte varázsütésre megjelent az idegennyelvi képzésekben, a külföldi hallgatóinkkal együtt. Januárban bevezettünk egy vadonatúj szervezeti típust, a kompetencia központot, ami a felsőoktatási intézményekben egyedülálló, ha úgy tetszik forradalmi újítás” – mondta Földesi Péter.

Az Ünnepi Szenátusi Ülésen az elnökség gratulált azoknak az oktatóknak, akik a nemzeti ünnep alkalmából állami kitüntetést vehettek át. Dr. Lévayné Dr. Fazekas Judit, a Deák Ferenc Állam és Jogtudományi Kar dékánja a Magyar Érdemrend Középkeresztje polgári tagozat kitüntetésben részesült. Dr. Neményi Miklósnak, a Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar professor emeritusának a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést adományozták. Kőhalmi-Kara Zsuzsanna, a Művészeti Kar mesteroktatója pedig a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést vehette át. A szenátus megköszönte a kitüntetettek áldozatos munkáját, amellyel hozzájárulnak az egyetem hírnevének öregbítéséhez.

A Széchenyi István Egyetem Szenátusa professor emeritus címet adományozott Dr. Koren Csaba egyetemi tanárnak. A Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Kar előterjesztésére az egyetem szenátusa címzetes egyetemi tanári címet adományozott a felsőoktatási oktatói pályafutását 1963-ban kezdő Kuti Józsefnek.

Révi Zsolt, Győr főépítésze, Dr. Buday Zsolt, a Járási Hivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztályának főosztályvezető helyettese, valamint Steszli Ádám, a Rába humán erőforrás és controlling igazgatója címzetes egyetemi docensi címben részült. Az Ünnepi Szenátusi Ülés egyetemi tanári kinevezések átadásával folytatódott. Dr. Kovács Gábor, a Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar Bűnügyi Tudományok Tanszékének vezetője, Dr. Smuk Péter, a Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar dékánhelyettese, az Alkotmányjogi és Politikatudományi Tanszék vezetője, valamint Dr. Sulyok Gábor, a Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar Nemzetközi Köz- és Magánjogi Tanszékének oktatója vehette át egyetemi tanári kinevezését.

Doktorrá avatták Bencze Zsoltot, Juhász Mattias Zoltánt, Szakonyi Petrát, Szilvágyi Zsoltot, Jakab Petrát, Kucséber László Zoltánt, Németh Krisztinát, Ricz Andrást, Simon Szabolcsot, Nagy Katalin Erzsébetet, Smuk Norbertet. A doktori címek után habilitációs okleveleket adtak át. Habilitált doktorrá avatták Dr. Milassin Lászlót, Dr. Szabó Zsoltot, Dr. Bohács Gábort, Dr. Böröcz Péter Jánost, Dr. Dogossy Gábort, Dr. Fischer Szabolcsot, Dr. Hargitai Hajnalkát, Dr. Dőry Tibort és Dr. Turcsán Juditot.

A Széchenyi István Egyetem Doktori Tanácsa külföldön szerzett doktori oklevél honosításáról is döntött. Dr. Magoulés Frédéric Francis számára az Université de Paris intézményben kibocsátott doktori oklevelet honosította.

forrás:SZE

fotó: Marcali Gábor