Győr+
2018.03.23. 09:51

Élőben jelentkeztünk a városi közgyűlésről

A Győri Rendőrkapitányság a tavalyi évről szóló beszámolója szerepel elsőként a pénteki közgyűlésen a képviselők előtt, akik többek között a bácsai focipálya sorsáról is döntenek. A helyszínről tudósítunk olvasóinknak.

A napirendi pontokról ITT tájékozódhatnak.

 

11.25

A képviselők elfogadták a napirendi pontokat. Véget ért a márciusi közgyűlés.

 

11.08

Egyhangúlag megszavazták a képviselők, hogy továbbra is dr. Horváth Sándor Domonkos álljon a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér élén.

 

11.05

A harmadik napirendi pontban szereplő módosítás eredményeként a jelenlegi bácsai sportpálya, öltözők és vendéglátó egység helyett az MLSZ-szabványnak megfelelő méretű élőfüves, műfüves pályát és füves edzőterületet, valamint öltözőt, mosdót, büfét és kisméretű, sportpadlós fedett csarnokot alakítanak ki, valamint korszerűsítik a kerítést is. Így megvalósulnak a labdarúgó-utánpótlás feltételei.

 

10.58

A Közterület Felügyelet és Mezei Őrszolgálat tavalyi beszámolója van terítéken.

Radnóti Ákos gratulál az elért eredményekért, különösen a köztisztaság javításának érdekében tett intézkedésekért. Ez annak is köszönhető, hogy kiterjesztették az esti és a hétvégi ügyeletet is. Az illegális szemetelés területén fokozott intézkedésekre van szükség továbbra is. Rengeteg pénzébe kerül a városnak a zugszemét eltávolítása – mutat rá.
Fontos lakossági kérés volt a kutyatartás szabályainak betartatása – folytatja. A megújult közterületeinken, parkjainkban egyre több helyen található kutya wc – teszi hozzá.

Borkai Zsolt elmondja, megköszöni a közterület felügyelet kollégáinak a munkáját, a képviselők szavaznak: elfogadják a beszámolót.

 

 

10.40

Radnóti Ákos alpolgármester (Fidesz-KDNP) köszöni meg elsőként a rendőrség munkáját, az adatok magukért beszélnek – mondja. Az idei terveket nézve elmondja, a közbiztonság javítását és a kerékpárjelölő programot kiemelten támogatja az önkormányzat. Az alpolgármester szeretné, ha előrelépés lenne a kamerarendszer működtetésének javításában, és kéri, hogy a tavaly elindult fokozott ellenőrzés-sorozatot folytassák hétvégente a Belvárosban.

Lakossági kérés volt, hogy a város tehermentesedjen a kamionforgalomtól – folytatja. Ahol erre vonatkozóan éjjelente tiltás van érvényben, ott kéri a fokozott ellenőrzést.

A város területén több éve működik a hulladékkommandó, továbbra is kéri a rendőrség segítségét az alpolgármester, hogy további eredményeket érhessenek el.

Varga Márk (MSZP – Együtt) szerint számos olyan eset történt a városban az elmúlt időszakban, ami negatívan befolyásolja a győriek biztonságérzetét, például a bácsai postarablás, nemi erőszak kísérlet, és az E-onos ügy, ami mindenkit megdöbbentett. Köszöni, hogy a rendőrség helytáll.

Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester (Fidesz-KDNP) szól hozzá, aki már több ilyen beszámolót olvasott, megállapíthatja, az eddigi legpozitívabb az idei. Emögött több dolog áll: a rendőrség állományának felkészülltsége javult, illetve a személyi feltételek is. Kiemeli: mint belvárosi képviselő, a közterületi jelenlétet kéri évek óta, örül, hogy ez teljesül. Rövidnek tartja a kábítószerügyben tett beszámolót. Mindenki tudja, hogy bizonyos városrészekben, iskolákban szabadon megy a drog adás-vétele.

Rózsavölgyi László (Fidesz-KDNP) szintén a kamerarendszer működésének javítását hangsúlyozza. Sík Sándor (Fidesz-KDNP): összességében elmondható, Győr biztonságos város. Köszöni a rendőrség munkáját.

Váczi Attila reagál. A kamerarendszert említi elsőként: egyes bűncselekményeknél rajtunk kívül álló okok miatt nem sikerült felvételt készíteni – mondja, és hozzáteszi, több esetben az elkövetőkhöz a kamerák működésének köszönhetően jutottak el, és egyre több esetben azonnal észlelik a jogsertéseket. „Mindent megteszünk, hogy a kameraképeket egyre hatékonyabban tudjuk feldolgozni” – ígéri. A Belváros közrendjének fenntartása érdekében folyamatosak az ellenőrzések, a polgárőrséget is bevonják ebbe. A lakótelepeken szintén folyamatosan jelen vannak az egyenruhások. Az illegális hulladéklerakás elleni harcban maximálisan résztvesznek a rendőrök és ez továbbra is így lesz – hangsúlyozza a kapitány.

A hajléktalanok elleni intézkedések is folyamatosak. A kábítószerhasználatról szóló beszámolót jobban ki fogjuk fejteni, az iskolák és szülők jelzéseire folyamatosan figyelünk, többször folytattunk sajnos intézkedést iskolákban is.

A képviselők elfogadták a beszámolót.

 

10.20

A Győri Rendőrkapitányság múlt évi tevékenységéről számol be Váczi Attila rendőr alezredes. Elmondja többek között, hogy a 2017-ben meghatározott feladatait alapvetően eredményesen végrehajtotta, a kitűzött célokat teljesítette.
A bűnügyi helyzet stabil, a lakosság biztonságérzetének növelése érdekében számos célt fogalmaztak meg múlt év elején. Az illetékességi területükön tavaly a bűnügyi, közbiztonsági helyzet kiegyensúlyozott, szélsőségektől mentes volt.

Sikeresen tudták abszolválni az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválhoz (EYOF) kapcsolódó feladatokat.

A városban a bűnügyi helyzet szélsőségektől mentes, 30,3 százalékkal csökkent a területen elkövetett bűncselekmények száma. A lopások teszik ki a 40 százalékát ennek, de azok is csökkentek. A közterületen elkövetett jogsértések száma szintén, több mint 10 százalékkal csökkent. Kábítószerbirtoklás miatt 145 fővel szemben jártak el, és több terjesztő-hálózatot sikerült felszámolni. A közterületi jelenlét magas szinten tartása szintén cél volt 2017-ben.

Közlekedésbiztonsági területen szintén sikerült javulást elérni, csökkent a személyi sérüléses balesetek száma. 53-ról 26-ra csökkent az ittasan okozott balesetek száma – emeli ki a rendőrkapitány, aki az illegális migrációt is megemlíti, ami jelentősen csökkent városunkban az elmúlt évben a korábban tapasztalthoz képest.

A részletes beszámolót ITT olvashatják.

 

10.07

Állami kitüntetéseket adott át Balog Zoltán, emberi erőforrások minisztere a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából – mondja el a napirendi pontok tárgyalása előtt Borkai Zsolt polgármester.

A kitüntetettekről ITT és ITT írtunk.

 

10.00

A közgyűlés elkezdődött, 24 képviselő van jelen, a testület határozatképes.

 

Véget ért a márciusi közgyűlés.