Győr+
2018.03.23. 10:11

A magyar-lengyel barátság napjáról emlékezik meg a két ország államfője

Áder János köztársasági elnök meghívására, a magyar-lengyel barátság napja alkalmából mától kétnapos hivatalos látogatást tesz Magyarországon Andrzej Duda lengyel elnök, a két államfő Veszprémben találkozik.

Délután ünnepélyes fogadtatásra kerül sor katonai tiszteletadással a veszprémi Óváros téren, majd Áder János és Andrzej Duda a Dubniczay palotában tárgyal.

Ezt követően a két államfő sajtótájékoztatót tart a veszprémi Városházán.

Este Áder János és Andrzej Duda beszédet mond a magyar-lengyel barátság napja alkalmából rendezett díszelőadáson a Hangvilla Központban.

Szombat délelőtt a két elnök ünnepi misén vesz részt a Szent Mihály székesegyházban.

A magyar-lengyel barátság napjának gondolata egy évtizede vetődött fel. Lech Kaczynski akkori lengyel és Sólyom László magyar államfő 2006. március 24-én avatta fel Győrben a magyar-lengyel barátság első köztéri emlékművét, és hasonló emlékművet avattak fel 2008-ban a dél-lengyelországi Jaroslawban. A két köztársasági elnök aláírta a Győri nyilatkozatot is, amelyben kezdeményezték a magyar-lengyel barátság napjának megtartását.

Az Országgyűlés 2007. március 12-én a sok évszázados közös történelemre, a két nép barátságára és együttműködésére tekintettel március 23-át a magyar-lengyel barátság napjává nyilvánította. A lengyel szejm néhány nappal később, 2007. március 16-i határozatában tette meg ezt a lépést. 2007 óta ezt a napot évente felváltva ünneplik a két országban.

Fotó: Múlt-kor

MTI