Győr+
2018.03.24. 01:28

A Nyughatatlan zenekar megmutatta Győrnek!

Története során először lépett fel városunkban a Nyughatatlan zenekar, akik Johnny Cash nótákat, rockabilly dalokat és saját szerzeményeket is játszanak. Igazi zenei csemege volt a stílus szerelmeseinek.

A Nyughatatlan zenekar számos koncerten van már túl, hiszen a banda 8 éve zenél. Kovács Kornél zenekarvezető nagy tisztelője Johnny Cashnak, talán nem is találunk hazánkban mást, aki ennyire ismerné a legenda munkásságát. S péntek este végre Győrbe is elérkeztek, hogy másfél óra alatt megmutassák mire is képesek, hogy szólnak a Dongóban a dalok.

Egyébként tipikusan olyan zenekarról van szó, akik nagyon figyelnek a megjelenésre és a színpad hangulatára is. Ennek megfelelően transzparensek, Amerikát idéző világító felirat, elegáns fellépőruhákba öltözött zenészek fogadták a Dongóba érkezőket. S mindez cseppet sem hatott mesterkéltnek, teljesen természetes volt az egész, stimmelt az összhatást. Aki egy kicsit is ismeri a zenekar eddigi pályáját, az tudhatja, hogy mennyire elkötelezettek Cash-nek és a rockabillynek.

A koncert ennek megfelelően felvonultatta azokat a legendás Johnny Cash dalokat, amelyek most, a 21. században is úgy szólnak, ahogy az kell. Gitár, bőgő, dob, s máris megvan a recept ahhoz, hogy felelevenedjen az a kor, amikor még valódibb volt a zene és érhetőbbek voltak az érzések… Olyan nóták csendültek fel, mint az I walk the line, a Cry, cry, cry, a Ring of fire, a Folsom prison blues és még sokáig lehetne sorolni. Johnny Cash ha hallotta és látta fentről a Nyughatatlan, biztos, hogy mosolygott…

A banda egyébként nem csak örökzöld dalokat és rockabilly klasszikusokat játszik, hanem feldolgozásokkal és saját dalokkal is szórakoztatja az őket kedvelőket. Így a közönség örömmel fogadta a Michael Jackson -féle Black or white újragondolt verzióját, ami country köntösbe bújtatva különlegesen hangzott a győri éjszakában.

A saját dalokkal sem maradt adós a csapat. A Menni Amerika az eddigi legismertebb szerzeményük, a legtöbben talán ezt a dalt énekelték velük, de a Jajj és a Szeretek én részeg lenni is tarolt. Nem kellett sokat biztatni az közönséget a bulizásra: sokan táncoltak, énekeltek, míg mások a kikért italuk mellett élvezték a zene lüktetését. Külön szólni kell a Black Jack’s Rockabilly Club tagjairól, akiknél jobban kevesen képviselik az életérzést, amelyet ez a zene hordoz magában. Többek között belőtt sérók, feltűrt nadrágszár, felvarrók, farzsebbe csúsztatott fésűk jelezték, hogy vágják a korszakot, a stílust és mindent, ami rockabilly. A hölgyek is passzoltak az összképhez: pörgős szoknya, leopárd mintás felső, csatok és soha nem szűnő mosolyok adták további hangulatot az estének.

Hangulatjelentés a koncertrlől!

A Soha nem engedlek és az Ég veled egy kicsit romantikusabb tájakra vitte a közönséget, persze amolyan rockabilly hangulatban, minden sajátosságával. Kiderült, hogy hamarosan új lemezzel jelentkezik a Nyughatatlan, s naná, hogy erről is elhangzottak dalok: megismerkedhettünk az új lemez címadó nótájával, az Elszökött a nyárral, illetve a Csókolom Mama is elhangzott, sőt a falunapok világába is elkalandoztunk egy kicsit. A Nyughatatlan saját stílust is kitalálta magának, alter countrynak hívja, s aki ott volt a péntek esti koncerten, átérezte mit is jelent ez pontosan. Úgy tűnik sikerre van ítélve, hiszen az előző, Földobom címre hallgató korongjuk aranylemez lett.

A Dongó közönsége nehezen engedte el a Nyughatatlan, hiszen Kovács Kornél és a bandája megmutatta Győrnek milyen is az igazi örömzene, miért imádjuk még mindig Johnny Casht és hogy a rockabilly kortalan őrület, amely ha egyszer magával ragadt, már soha nem enged…

Havassy Anna Katalin
Fotó: sajtófotó, illetve mobiltelefonos, a helyszínről