Győr+
2018.03.26. 15:31

Gátőrfutás is volt a Víz világnapján

Az idei A Víz Világnapját koszorúzással, terem avatás, rajzpályázat eredményhirdetéssel és gátőrfutás tették emlékezetessé Győrben.

 

Az ENSZ 1993-ban nyilvánította március 22-ét a Víz Világnapjává, melyet az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDUVIZIG) a múlt héten több eseménnyel egybekötött programsorozattal is megünnepelt.

Az ÉDUVIZIG, a Pannon-Víz és a HILD Iskola szakemberei 5 iskolában szerveztek szakmai bemutatót. Március 20-án kedden a Prohászka, szerdán a Kazinczy, csütörtökön a Móricz, pénteken pedig a Kodály iskola fogadta a vizeseket, kicsit később, április 10-én az Apor iskolába is ellátogatnak majd. A gyakorlati bemutatókat szakmai előadásokkal kötötték össze, melyek által a gyerekek testközelből ismerkedhettek meg az árvízvédelmi, vízminőségi, vízhozammérési és vízszerelési munkákkal, láthatták a vízi közmű terepasztalt, a Harcsás-féle falikút gyűjteményt, valamint az építészet és a víz kapcsolatát is megismerhették.

A Víz Világnapján, március 22-én a három szervezet a várossal és a Magyar Hidrológiai Társaság Győri Területi Szervezetével együtt a hagyományokhoz illően megkoszorúzta a révfalui 1954. évi árvízi emlékművet, ahol ezúttal Tőke László elnök-vezérigazgató tartotta meg a köszöntő beszédet a Pannon – Víztől. Az eseményről korábban itt írtunk.

A délutáni ÉDUVIZIG Kálóczy téri Árvízvédelmi Központjában megtartott eseményen sor került a Központ nagy tárgyalójának névadó avatására, melyet az egyik egykori igazgatóról, Markó Lászlóról neveztek el.

Ezután az Igazgatóság ünnepélyesen átadta a díjakat a rajzpályázat nyerteseinek, melyet a „Védd természetesen” idei Víz Világnapi jelmondat jegyében hirdetett meg a régióban. Az első helyet Nagy Nóra (8 éves) nyerte el a soproni Doborjáni Ferenc Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményből, a második helyezett Tamás Zsófia (10 éves), a harmadik helyezett pedig Mészáros Zsolt (9 éves) lett – mindketten a Gyarmati Kossuth Lajos Általános Iskolából. A beérkezett 49 pályázatból még négy különdíjat ítélt oda az Igazgatóság, melyet Csanádi Viktória (8 éves) és Dittrich Dominik Máté (7 éves) a győri Radó Tibor Általános Iskolából illetve Kelndorfer Kornél (8 éves) és Király Ervin (9 éves) a soproni Deák Téri Általános Iskolából vehetett át.

Az esemény a Magyar Hidrológiai Társaság három előadásával folytatódott, majd a rendezvény méltó zárásaként dr. Alexay Zoltán fotóművész könyvbemutatójára került sor, akivel Sinkó Lajos, a Szigetközi horgászegyesület volt elnöke beszélgetett, miközben a résztvevők megcsodálhatták természetfotó kiállítását.

A heti rendezvénysorozatot a már hagyománnyá vált gátőrfutás zárta március 23-án péntek délután, ahol az Igazgatóság ismét a gátra invitálta a futás kedvelőit. A kezdeményezés azért jött létre, mert az Igazgatóság szándéka, hogy a gátőr hivatás fontosságát elismerve tiszteletüket fejezzék ki előttük, hiszen ők természetes vizeink és vízkincsünk legjobb ismerői. Az árvizek elleni védekezésben ugyanis a tevékenységük semmivel sem helyettesíthető. A résztvevők 2 km-es illetve 10-km-es távon mérhették össze erejüket női, férfi és gyermek kategóriában. A kategóriák első helyezettjei serleget, valamennyi dobogós pedig oklevelet kapott, a verseny után pedig minden kedves résztvevőt vendégül láttak egy babgulyásra.

 

forrás/fotó: Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság