Győr+
2018.03.26. 15:58

Szél és csapadék vár ránk a következő napokban

A Pinnyédi meteorológiai állomás előrejelzése a 13. hétre.

Nagytérségi helyzet

Az elkövetkező héten idén harmadszor is megérkezik a tavasz Magyarországra. A stabil januári tavaszt, a március elsejének reggelét jégbe fagyasztó hidegbetörést lezáró március elejei második tavasz követte, mely március 15. körül nyárrá „fajult”. „Szükségszerűen” következett egy újabb morcos (bár a középtávú előrejelzéshez képest megszelídült) időszak, s most „vágunk neki” a harmadiknak. Ez a szibériai eredetű levegőt kiszorító, alapvetően nyugati és déli áramlásoknak köszönhető, bár a hét, „stílszerűen”, egy újabb északnyugati hullámmal zárul. Következő hetünk két részre – egy „nyugisra” és egy „turbulensre” osztható.

Az Egyesült Királyság Met Office (Meteorológiai Szolgálatának) légnyomástérképe (1. ábra)

A „nyugalom” egy, a Brit-szigetek északkeleti része felett megállapodó ciklonnak köszönhető, mely „nem kapott vízumot Európába”, igaz csütörtök este – péntek éjjel távolról is eláztat bennünket. A „táncot” egy róla leszakadó és péntek délben a Bretagne-félsziget orra előtt megjelenő „lázadó” kezdi, erőnek erejével betörve a kontinensre (1. ábra szaggatott nyíl). A megfékezésére kirendelt védelmi erők, hidegfront-vonalának nekifeszülve, a Genovai-öböl felett északkeleti pályára térítik. Így mediterrán ciklonná szelídülve viszont (2. ábra szaggatott nyíl) vasárnapra virradóra épp hazánk fölé „migrál”, s bár nem vendégeskedik sokáig, az áthaladásáig erős déli szél vasárnap délutánra viharos északnyugatira fordul.

A Meteoradar.co.uk oldal légnyomás- és szél térképe (2. ábra)

Kistérségi előrejezés

Keddtől csütörtökig viszonylag nyugodt idő várható, bár a szél gyakran megélénkül. Iránya a keddi északnyugatiról szerdán délire, csütörtökön pedig nyugatira vált. Kedden és szerdán napközben kisebb eső, zápor előfordulhat. Csütörtökön az esti óráktól másnap hajnalig kiadósabb eső várható. Pénteken napközben felszakadozik a felhőzet, az újabb csapadéksáv érkezéséig napos idő várható. Szombaton ismét megnövekszik a felhőzet, megerősödik a délnyugati szél, s már délelőtt lehet esőre számítani.

 

A mediterrán ciklon középpontja szombat-vasárnap tartózkodik közelünkben, ezért szombat este, valamint vasárnap délután-este jelentősebb mennyiségű csapadék hullhat. Az erős szél szombat este délkeletire, vasárnap délnyugatira, végül vasárnap délután északnyugatira fordul és viharossá fokozódhat. Egyes előrejelzések szerint vasárnap délután-este a csapadék – mielőtt eláll –, havas esőre, hóra is válthat. A ciklon elvonulása után a következő érkezéséig hétfőn egy esetleges gyenge reggeli fagyot követően napos idő várható, az északnyugati szél napközbeni mérséklődésével.

 

Jób atya amatőr meteorológus