Győr+
2018.03.27. 18:00

Új utcanevek, rendezettebb állapot Győrben

A közgyűlés általában akkor dönt utcanevekről, amikor újonnan nyílt utcákat neveznek el. Az utóbbi időben azonban két utcanév is változott Szeles Szabolcs, Sziget, Újváros és Pinnyéd önkormányzati képviselőjének választókerületében. A képviselő úr erről a ritka eseményről beszélt a Győr+ Televíziónak.

Szigetben 2017 novemberében került sor az új névadásra, a Töltésszer/ Töltés utca – Szarvas utca és Temető utca közötti szakaszt keresztelték át, amely a Hajós Alfréd nevet kapta. Szeles Szabolcs elmondta, az átnevezés a rendezettebb állapot érdekében történt, Hajós Alfréd neve pedig kellőképp méltó ahhoz, hogy utcát nevezzenek el róla Győrben, hiszen Hajós nemcsak az első magyar olimpiai bajnok volt, hanem kiváló építészmérnök is, akinek tervei alapján készült Győr első versenyuszodája 1931-ben. Nem utolsó sorban, a Hajós Alfréd utca köti össze a két győri uszodát.

Tavaly decemberben Pinnyéden neveztek át utcát, a sajátos, T-alakot formázó Új sor utcán történtek változások. A Fő és a Szúnyog szigeti út közötti szakaszt Szent Vendelről, a jószágtartó gazdák, a pásztorok, juhászok védőszentjéről nevezték el, aki Pinnyéd védőszentje is egyben. A városrészben 1899-ben kápolnát szenteltek Szent Vendel tiszteletére, és aranykeretes szent képe azóta is megtalálható a templomban. Szeles Szabolcstól megtudtuk, az átnevezésre azért volt szükség, mert az érintett szakasz Pinnyéd fontos része, lelki és fizikai középpontja, ahol többek között a Művelődési Ház is megtalálható. Az önkormányzati képviselő Pinnyéd történelmi gyökereire, vallási kötődéseire és hagyományaira hivatkozva kezdeményezte az átnevezést.

A két győri utcát tavaly novemberben, illetve decemberben nevezték át, ám az ezzel járó folyamatok még nem értek véget. Szeles Szabolcs elmondta, a házszámokat április végéig megkapják a lakók, ám kérik a türelmüket és együttműködésüket, hiszen bár például az új lakcímkártyák elkészítésben igyekeznek segítségükre lenni, számos hivatalos ügyet maguknak kell majd intézniük.

 

Szerző: Bodrogi Sára

Fotó: Marcali Gábor