Győr+
2018.03.29. 13:34

Játszótér épül a kórház udvarán

A győri játszótereket évek óta folyamatosan fejlesztik, modernizálják, a legújabb játszótér azonban rendhagyó módon a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház területén épül, főként az orvosi ellátásra szoruló gyermekek részére.

Már megtörtént a tereprendezés, azon a területen, ahol hamarosan beteg gyermekek játszhatnak, közvetlenül az óvoda szomszédságában. A kórházi játszótér gondolata elsősorban a Lurkó Alapítványhoz, pontosabban az alapítvány elnökéhez, Zajovicsné Vizer Bernadetthez köthető, ezt a gondolatot karolta fel Borkai Zsolt polgármester, aki 12,5 millió forinttal támogatta meg városi forrásból a projektet – derült ki a csütörtök délelőtti sajtótájékoztatón.

– A Lurkó Alapítvány tizenhat éve segíti a győri kórház gyermekosztályán fekvő betegeket játékkal, kézműves foglalkozással. Az alapítvány három játszóházat is kialakított a kórház épületében, és most szeretnénk azokra a gyermekekre gondolni, akik kórházi kezelést, ellátást, vizsgálatot igényelnek, de nem ágyhoz kötöttek. Ebből a gondolatból született meg az, hogy milyen jó lenne az udvaron egy játszótér – mesélt az ötletének eredetéről Zajovicsné Vizer Bernadett, az alapítvány elnöke. Megtudtuk, a játszóteret természetesen megfelelő felügyelet mellett használhatják, nemcsak szülők, önkéntes segítők, gyógytornászok és gondozónők is azon lesznek, hogy biztonságban játszhassanak a gyerekek.

Zajovicsné Vizer Bernadett, Radnóti Ákos és Dr. Tamás László János

Dr. Tamás László János, a kórház főigazgatója arról beszélt, eleinte nehezen tudták elképzelni ezt a játszóteret, de az intézmény óvoda melletti parkja tökéletes helyként szolgál, és már azt is látják, hogy hasznos lesz a betegeik számára. – Kezdetben még mi magunk, az intézmény vezetői sem értettük, hogyan fér el egy játszótér egy olyan üzemben, ahová az emberek betegen érkeznek és gyorsan, meggyógyulva távoznak. Ám egyszer csak megértettük egymást, láttuk, hogy nemes a szándék, és valóban vannak olyan csoportok, gyerekek és felnőttek is, akik ezt majd rehabilitációs kezelés részeként, vagy kellemes időtöltés céljából igénybe veszik – mondta. Azzal folytatta, számos olyan betegük van, akik például valamilyen pszichiátriai problémával küzdenek, rehabilitációra járnak hozzájuk, számukra különösen fontos lehet ez a hely, ami nem egy városi játszótér, hanem egy szakemberek által felügyelt terület, mégis biztosítja a kikapcsolódást, szórakozást.

Radnóti Ákos alpolgármester elmondta, tavaly érkezett hozzájuk a megkeresés, hogy egy játszóteret álmodtak meg a kórház területére, Borkai Zsolt polgármester pedig azonnal a nemes ügy mellé állt és anyagi támogatást biztosított a Lurkó Alapítvány számára. Hangsúlyozta, ő maga is jó ötletnek tartja, hiszen fontos, hogy ezek a kezelésre, ellátásra szoruló gyermekek kulturált körülmények között, felügyelet mellett kapcsolódhassanak ki a szabadban. Az alpolgármester hozzátette, Győrben minden képviselő szívügyének érzi a játszóterek fejlesztését, a kórházi játszótér pedig várhatóan gyermeknapra készül el. Győr másik különleges, mozgáskorlátozottak számára épülő játszóterét, várhatóan április végén már birtokba vehetik a lurkók a Barátság Parkban.

 

Szerző: Bodrogi Sára

Fotó: Rozmán László