Győr+
2018.04.05. 17:07

Győr újból a babák fővárosa lehet

Százhatvan baba és mackó lepi el a Zichy- palotát április 7. és 15. között, négy év után újra Győrben rendezik meg az Országos Baba- és Mackó készítési versenyt és kiállítást. A látogatók egy héten át megcsodálhatják a különböző porcelán-, textil-, népviseletes- és egyéb anyagokból készült babákat, láthatnak babaházakat, babakellékeket és mackókat is.

Keglovich Ferencné Zita asszony, a Magyar Bababarátok Egyesületének elnöke elmondta, nagy öröm számukra, hogy ismét Győr fogadta be a rendezvényt, hiszen 22 évvel ezelőtt itt kezdődött a „babázás”. Egy időben Győrt a Babák fővárosaként is emlegették, állandó babakiállítás várta az érdeklődőket a Zichy-palotában. A szervezők reménye szerint a jövőben évente itt rendezhetik meg a tárlatot, és az állandó babakiállítás is új otthonra találhat majd a felújított Apátúr-házban.

 

Az idei verseny témája a szecesszió és a műmagyar viselet volt. Ez utóbbi azért, mert a kezdő népviseletes babakészítők is megpróbálhatták megvarrni a piros, fehér, zöld ruhába bújtatott babákat. Ezúttal is sokféle, sokszínű kategóriákban pályázhattak a versenyzők, hiszen nem lehet összehasonlítani egy művészbabát egy játékbabával, vagy egy porcelánbabát egy rongybabával – hangsúlyozta Zita asszony. Idén több különlegessége is lesz a kiállításnak, szakmai szempontból örvendetes, hogy a babakészítők nemzetközi versenyét is megrendezik, valamint a látogatók újból megcsodálhatják azokat a babákat, amelyeket az alkotóik az elmúlt években Győr városának ajándékoztak.

Deliága Gabriella mackói

A maci kedvelőknek az a jó hír, hogy Győrbe hozza csodálatos, 60 darabból álló mackógyűjteményét Deliága Gabriella mackókészítő.

Tóth-Vásárhelyi Réka kokeshi készítő iparművész egyedi fababáit is láthatják a látogatók. A japán népművészetnek és ma már az iparművészetnek is szerves része a kokeshi baba. Kézzel készülnek, így nincs köztük két egyforma baba, mindegyikből saját egyéniség árad. Tóth-Vásárhelyi Rékát mára a japán meseterek is befogadták, és egyetlen külföldiként több rangos díj tulajdonosa, amiket japán kokeshi versenyeken nyert.

Tóth-Vásárhelyi Réka fababái

A kiállítás vendége lesz az idén a Táti Porcelánbaba Klub, melynek tagjai két kompozíciót mutatnak be. Porcelánbabákra álmodták meg Az István király koronázása és a Mátyás király udvarában című nagyszabású életképeket.

A tárlaton a közönség is szavazhat a legszebbnek, legérdekesebbnek, legbájosabbnak ítélt babára, mackóra a kihelyezett szavazólapokon. A legtöbb szavazatot kapott alkotás a Győri Művészeti, Fesztivál- és Művelődési Központ által felajánlott serleget kapja. A Közönségdíjas alkotást április 15-én 16.30-kor hirdetik ki.

Paray Júlia Gyöngyi népviseletes babái

A kiállításhoz kapcsolódva április 7-én a vállalkozó szelleműek szecessziós ruhákat készíthetnek Barbie babák részére, de lesz babaöltöztetésre alkalmas ruhák, kellékek, reborn babák vására is.

A kiállítást Vadas Zsuzsa, újságíró nyitja meg, április 6-án, 17 órakor a Zichy-palotában.

A 22. Országos Baba és Mackó Kiállítás a Magyar Bababarátok Egyesülete és a Győri Művészeti, Fesztivál- és Művelődési Központ közös rendezvénye, a Győri Önkormányzat támogatásával jött létre. További támogatók: Hotel Famulus, Kiss Áron Magyar Játék Társaság, Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum.

A tárlat ingyenesen látogatható április 7. és 15. között, minden nap 10.00-17.00 óráig.

 

Földvári Gabriella