Győr+
2018.04.02. 15:22

Életben tartják a locsolás hagyományát – fotók

A húsvéthétfői locsolkodás hagyománya bár már halványulóban van, sokan igyekeznek életben tartani a régi szokásokat. S bár az időjárás nem volt éppen túl kellemes, a lányok most sem úszták meg a nyakukba zúduló vizet,

Sőt arra, hogy mennyire népszerű még napjainkban a locsolkodás, egy felmérés is született a Kutatópont Kft. munkájának köszönhetően. Ebből kiderült, hogy a felnőtt korú magyar nők 79 százalékát meglocsolják húsvéthétfőn.

A még februárban, 2000 ember megkérdezésével készült kutatás eredményei szerint a felnőtt nők 10 százaléka önszántából tartja magát távol a locsolástól, míg 11 százalékukat nem locsolják meg a férfiak.

További fotókért kattintsatok a képre!

A felmérés rávilágított arra is, hogy az ellenállás a népszokással szemben a legalacsonyabb a 18-29 évesek körében, míg az 50-59 évesek, a budapestiek, valamint a magasabb végzettségűek zárkóznak el leginkább tőle.

További fotókért kattintsatok a képre!

A húsvéti hagyományt tovább vivő nőket a szűk családon túl (férj, gyermek, szülő, testvér) a szomszédok (29 százalék) locsolják meg a legmagasabb arányban – tették hozzá.

Az MTI fotóiból válogattunk! Fotósok: Újvári Sándor, Sóki Tamás és Veres Nándor