Győr+
2018.04.12. 08:59

Iloncsi grófnő portréja

Iloncsi, vagyis Andrássy Ilona életútját bemutató kiállítás nyílik csütörtökön 17 órakor a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum gyűjteményében őrzött forrásanyag alapján, a Magyar Ispitában.

Az I. világháború mindennapjai Szarajevótól Trianonig, és a boldog békeidők története elevenedik meg a látogatók előtt a neves magyar arisztokrata családból származó Andrássy Ilona grófnő levelezése, naplója és fényképei alapján.

A grófnő irathagyatékát Kovács Lajos történész dolgozta fel, mely két kötet formájában tavaly meg is jelent. Ezúttal a múzeumban őrzött további értékek alapján mutatják be a család életét.

Kovács Lajos szerint érdemes megismerni Iloncsi izgalmas élettörténetét. Két férje volt, az első Esterházy Pál gróf, akivel 1909. január 29-én a Budapesti Mátyás templomban kötött házasságot. Megismerkedésük körülményeiről nincs adalék, de az bizonyos, hogy szerelmi házasságot kötöttek.  A háborúba bevonulva kétségek között hagyta a feleségét, aki nem bírta elviselni a tehetetlenséget és kiutazott a frontra. Bebizonyította, hogy a nőknek is helye van a fronton a betegek, a sebesültek ápolásában. Férje 1915. júniusában halt hősi halált. Iloncsi ekkor intenzív levelezésbe kezdett fiatalkori szerelmével, egy bizonyos Knóczival. A legnagyobb genealógusok sem tudták megmondani, ki lehetett ő – meséli a történész. Aztán egy levéltöredékből kiderült, ő Cziráky József gróf. Iloncsi a „világ”, vagyis az arisztokrata társaság egy részének rosszallásától kísérve 1917. február 17-én ment feleségül a grófhoz, s néhány hetes karlsbadi nászutat követően márciusban költözött új otthonába, Cziráky dénesfai kastályába. Egy levélből az is kiderül, ő maga is csodálkozott azon, hogyan tudott két férfit szeretni – mondja a kutató.

Egyébként a család összes tagja, a testvérei szintén nagyon viharos életet éltek, mindegyikük sorsát tragédiák övezték. Majd jött az 1945 utáni világ, amikor az addigi arisztokrata élet összeomlott – ők akkor is példamutató módon álltak helyt, viselték sorsukat – hangsúlyozta Kovács Lajos.

A kiállítás első részében a múzeumba került tárgyak, iratok történetét mutatják be, s azt, milyen körülmények között leltek rájuk. Kovács Lajos elárulta, egy részükre a dénesfai kastélyban elrejtett ládákban bukkantak 1955-ben és 1971-ben. A tárgyakat Cziráky József gróf letétben hagyta a Xántus-múzeumra, majd amikor felesége, Iloncsi kivándorolt Kanadába, eladta az intézménynek. Most ezeket a tárgyakat is láthatja a közönség.

Az irathagyaték mellett 250 fotó segítségével, interaktív módon idézik meg a kort, az arisztokrata család életét. A kiállított tárgyak között láthatjuk a dénesfai kastélyból származó bútorokból összeállított szobabelsőt, valamint Cziráky gróf díszmagyarját is.

A kiállítás június 17-ig, hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között látogatható a Nefelejcs köz 3. szám alatt.

F.G.

fotó: Marcali Gábor