Győr+
2018.04.17. 10:03

Pira-Bella: fiútestbe született lányként a színpadon

Borbély Alexandrát az elmúlt egy évben szerte a világon megismerték, hiszen a Testről és lélekről című film főszereplőjeként egészen a vörös szőnyegig kísérte Enyedi Ildikó filmrendezőt. Az Oscar-gáláról ugyan szobor nélkül tértek haza, de azóta több szakmai díjjal is büszkélkedhet a fiatal színésznő. A napokban Győrben, a Vaskakas Bábszínházban játszott.

„Nagyon küzdelmes lehet azt megélni, hogy egy másik testbe születtél, mint aminek érzed magad. Ez a darab segít, hogy a nézőkhöz közelebb hozzunk egy olyan élettörténetet, amelyre a legtöbben előítéletekkel gondolnak. Így talán megértik és empatikussá válnak az általam megformált karakterrel szemben is” – mondta portálunknak Borbély Alexandra színésznő a Pira-Bella című előadásról. A monodrámában egy fiútestbe született lányt alakít. A darab egyik különlegessége abban rejlik, hogy Pira, az első látásra ízig-vérig nő – akit Borbély Alexandra alakít – mesélni kezdi élete történetét. Úgy jönnek belőle az emlékek, hogy közben a nézők nem sejthetik, hogy történetben melyik szereplő is ő valójában. Egyszer csak kiderül azonban, hogy Pira fiúnak született, és úgy érzi, hogy „rossz” testet kapott a lelkéhez. A darab pedig megmutatja, hogy ez a különleges ember hogyan is keresi a boldogságot az életben.

A színésznő a monodráma műfajáról elmondta, hogy kezdetben félt a feladattól, hiszen teljesen magára van utalva a színpadon, nincs egy partner, aki akár csak egyetlen pillantásával kisegíthetné. „Egyfajta mélyrepülésként élem meg ezt az előadást, a közönségtől reakciójától függ minden, ők a partnereim. Volt már, hogy egyetlen pisszenés sem jött a nézőtérről, vagy épp a humorát nem értették a darabnak, és csak feszülten figyelték a játékomat, de a győri közönség fantasztikus volt. Jól reagáltak a különleges és érzékeny témákra. Minél többet engednek, annál többet adok” – hangsúlyozta a színésznő.

 

 

Borbély Alexandrát filmes sikereiről, az Európa legjobb színésznőjének járó díjról és az idei évben elnyert Jászai Mari-díjról is kérdeztük. A szakmai elismerések kapcsán a színésznő igyekszik távol tartani magától a dolgokat addig, amíg meg nem történnek. „Vannak furcsa, berögzült szokásaim, amelyektől jó lenne megszabadulni. Például, ha játszom egy darabban, próbálok ugyanakkor bemenni a színházba, ugyanazt tenni, és még ugyanabban az időpontban is kávézni. Nyilván tudom, hogy nem azon múlik egy díj, hogy előtte kimondom magamban vagy sem, hogy megkapom” – tette hozzá Borbély Alexandra.

A színésznőt a filmezéssel kapcsolatos egyéb feladatok is megtalálják, nemzetközi filmfesztiválokra hívják zsűrizni. Borbély Alexandra elmondása szerint örömmel tesz eleget ezeknek a felkéréseknek, mert olyan képet kaphat ezúton is a világról, illetve egyes országokról – méghozzá emberi történeteken keresztül – amely teljesen kibővíti a látókörét.

Azt is megtudtuk a Testről és lélekről c. film női főszereplőjétől, hogy kezdetben ő csak egy színésznő akart lenni Budapesten. „Nagyon boldog vagyok, hogy már ennyit kaptam a szakmától, ez már mind csak plusz, mint amit én kívántam. Azt hiszem, hogy akinek nagyon meg akartam felelni, annak már sikerült bizonyítanom. Ezentúl csak magamnak szeretnék megfelelni, úgyhogy most állok elébe a kihívásoknak és teszem, amit tudok” – mondta Borbély Alexandra.

 

Simon Barbara
Fotó: szinhaz.org