Győr+
2018.04.24. 08:38

Változékonyabbra fordul időjárásunk

A Pinnyédi Meteorológiai Szolgálat előrejelzését Jób atya állította össze olvasóink számára.

Nagytérségi helyzet

A blokád általában negatív értelmű szó. Különösen, ha Leningrád (ma Szentpétervár) 900 napos, kiéheztetési célzatú hitleri blokádjára gondolunk. A „mi” blokádunk csak pár napig bírta, de sokak számára pozitív jelentést hordozott, amennyiben „ómegája” távol tartotta Európától az esőfelhőket és így alaposan „befűtöttek”. Ennek most vége.

 

forrás: http://www.sat24.com/history.aspx

 

Az 1. ábrán látható, hogy a magas nyomású képződmény K-ÉK felé távozik, s helyette a Norvég-tenger feletti alacsony nyomású zónáról leszakadó peremciklonok veszik át az irányítást. Ezek frontjai (1. ábra sárga ívek) felhősödést és megerősödő északnyugati széllel növekvő csapadékhajlamot, a közöttük kialakuló magassági gerincek pedig megélénkülő déli – délkeleti széllel átmeneti felmelegedéseket idéznek elő, egy szóval, változékonyabbra fordul időjárásunk, de enyhe, sőt meleg jellege megmarad. Miután két ilyen front átszeli hazánkat (a második jól látható a 2., csütörtöki előrejelzési ábrán [1]), egy, a Genovai-öböl környékén kialakuló ciklon egy kis „alpesi pihenővel” délről északi irányban fogja átszelni a kontinenst [2], ismét növelve a csapadékhajlamot, bár ez a jelenlegi modellek szerint inkább középső országrészünket fogja érinteni.

 

http://www.sat24.com/history.aspx

 

Kistérségi előrejezés

A hétfő esti front áthaladása után kedden a hajnali-reggeli órákban még eshet, azután felszakadozik a felhőzet, megerősödik az ÉNy-i szél. Szerdán eleinte derült idő várható délnyugatira forduló széllel, majd csütörtökön fokozatosan megnövekszik a felhőzet, s a második front áthaladása hevesebbnek bizonyulhat, zivatar esetén az északnyugatira forduló szelet viharos lökések is kísérhetik. A front mögött az évszaknak megfelelő szintre esik vissza a hőmérséklet. Péntek és szombat reggel a derült helyeken +10°C köré süllyed a hőmérséklet.

 

 

A pénteki jobbára derült időt és mérsékelt légmozgást követően szombaton és vasárnap az Alpok térségébe húzódó alacsony nyomású zóna hatása alá kerülünk. Dél felől eleinte déli, majd délkeleti, ismét megélénkülő áramlással nedvesebb légtömegek áramlanak fölénk. A nappali felmelegedés ismét eléri a +25°C-t. Felhős és napos időszakok váltják egymást futó záporokkal, a csapadék súlypontja a jelenlegi modellek szerint Közép-Magyarországon lesz. Hétfő reggel elképzelhető, hogy a ciklon hidegfrontja halad át felettünk, mögötte megélénkülő északnyugati széllel szárazabb, hűvösebb levegő érkezik fölénk.

 

Tullner Jób atya amatőr meteorológus

fotó: O. Jakócs Péter