Győr+
2018.04.24. 16:20

25 év – 25 könyv a győri tanár tollából

Megjelent Kleininger Tamás, a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium biológia – földrajz szakos tanárának 25. tankönyve. Ritka, hogy egy vidéken dolgozó tanárnak országos forgalmazású, tankönyvjegyzéken szerepelő tankönyvei jelennek meg.

Kleininger Tamás, 32 éve van a pályán, de nem csak tankönyvei jelentek meg, hanem számtalan pedagógiai szakcikk, országos forgalmazású munkafüzet, feladatlap, tanmenet, tanterv készítője is.

Kleininger Tamás a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium biológia – földrajz szakos középiskolai tanára, természettudományi munkaközösség – vezető, mesterpedagógus, szakvizsgázott pedagógus, közoktatási vezető, közoktatási szakértő, érettségi elnök, biológia, egészségtan, természetismeret tantárgygondozói és intézményfejlesztési szaktanácsadó. Folyamatosan frissíti a tudását, a mindenkori újdonságot beépíti a tananyagba, közte a digitális technikát is.

 

 

Rendszeres előadója országos továbbképzéseknek biológiából és földrajzból (Katolikus Pedagógiai Intézet, Pázmány Péter Tudományegyetem ITK).

Az igazi tudás – úgy véli – mégis belülről jön: mindig többet és jobbat szeretne adni a diákoknak magából, az általa szeretett tárgyaiból. A jót pedig visszakapja akkor, amikor különleges élmények érik: bárhol jár az országban, ráköszönnek a volt bencés diákok és számon tartják nemcsak a személyiségét, hanem a könyveit is, amiből éppen tanulnak.

 

A tankönyvírás egy lehetőséggel párosult, az élet hozta így, – megtalált a feladat. Emellett persze szorgalom, akaraterő és nagyfokú kitartás kellett, de ezt hoztam a családból. Az első könyv megírása volt nehéz, de utána – némi rutinnal – már gördülékenyebben ment minden. Az írás, a szerkesztés, az ábrák kitalálása is az én feladatom. Többnyire éjszaka tudtam dolgozni, mert ebbe a munkába bele kell mélyedni, csend kell meg nyugalom. Körbeveszem magam a szakirodalommal, a világháló pedig mindenkori segítség.”