Győr+
2018.04.30. 13:00

Szerelmes énekek téren és időn túl, a bengáli Bauloktól

Igazi kuriózummal érkezik Indiából, Parvathy Baul együttese április 30-án, hogy egy közel kétórás zenés szertartás keretei között elkészítsék a tizenharmadik Öt Templom Fesztivál szakrális padlófestését.

Idén május 10. és 14. között zajlik Győr-Újváros templomaiban, a kultúrák és vallások közötti párbeszéd európai ünnepe, az Öt Templom Fesztivál, de a szervezők az ötnapos eseményt megelőzve is készülnek egy igazi kuriózummal a közönség számára.

Újváros templomai a párbeszéd és a nyitottság szimbólumaivá váltak az elmúlt évtized alatt azzal, hogy nemcsak egymás gyülekezetei, de egymás kultúrája és vallási szertartásai előtt is megnyitották templomaikat.

Az Öt Templom Fesztivál szervezői, házigazdái nem azt keresik, ami szétválaszt, sokkal inkább azt, ami összeköt, programjaikkal mindig a békés egymás mellett élés fontosságára hívva fel a figyelmet. Ezt a példaértékű nyitottságot ismerte el az Európai Fesztivál Szövetség 2017-ben azzal, hogy egyedüli magyarként, a 26 legjobb művészeti fesztivál közé választotta az eseményt.

Parvathy Baul együttesével a fesztivál előtt látogat Magyarországra, így az újvárosi templomok és a fesztivál közönsége két héttel korábban, április 30-án este a zsinagógában lehet részese ennek a kivételes bengáli bául szertartásnak, aminek keretei között három festőművész egy több méter átmérőjű álpanát fest majd, melybe a végén a nézők is berajzolhatják a maguk motívumait, közös áldást készítve ezzel.

 

 

A zenei kíséretben a vizuális álpaná motívumainak kibomlását mutatják be bául dalok kíséretében, amelyek az Isten utáni sóvárgás ezernyi érzelmi színárnyalatát fejezik ki. A bengáli bául főként szóbeli hagyomány, lényegében a jógik, szúfik és misztikusok gyakorlatához kapcsolódik. Arra szolgál, hogy megélhessük a nagy szentek dalokban elbeszélt bölcsességét. Évezredekkel ezelőtt gyakorolták már, és a mai napig élő hagyomány, amely napról napra tovább fejlődik Bengálban a kortárs bául mesterek költészetében. Küldetése, hogy emlékeztessen, ráébresszen az egyetemes szeretet virágjára, amely minden szívben kinyílhat kaszttól, társadalmi rétegektől, vallástól vagy bármely más, emberek alkotta határoktól függetlenül. Ugyanerre figyelmeztet minket tizenhárom éve az Öt Templom Fesztivál, és az évszázadok óta békében egymás mellett élő újvárosi gyülekezetek.

A szakrális padlófestést hagyományosan az asszonyok rajzolták rizs- és lisztpasztával a ház elé napfelkelte előtt, hogy áldást hozzon arra a napra, amelyiken készítették. Indiai vendégeink áldása velünk lesz a fesztivál napjaiban is, hirdetve azt a nyitottságot és elfogadást, amivel a különböző kultúrák megismerése felé kell fordulnunk, ha méltó házigazdái szeretnénk lenni a 2023-ban Európa Kulturális Fővárosának is.

Az Öt Templom Fesztivál házigazda gyülekezetei szeretettel fogadják a fesztiválra érkező vendégeket, fellépőket, köztük a Jordán származású Husam Abedet is, aki a saját életéről, menekülttáborban szerzett tapasztalataiból készített előadásra várja közönségét a fesztivál mind az öt napján.

A szervezők ígérete szerint a sorozat folytatódik, és a jövőben több hasonló, a zsidó-keresztény vallások kultúrkörén túlmutató produkció is várható.