Győr+
2018.05.05. 09:00

Működik az összefogás: kemencét kapnak a sokorópátkaiak

Minden álom valóra válhat, ha merünk hinni az összefogás erejében! Akár ez is lehet a mottója a sokorópátkaiknak, akik igazi összetartó faluként élik mindennapjaikat. Most egy pályázatnak köszönhetően új kemencével gazdagodik a település.

Erről már Meszes-Odor Melinda, a Sokorópátkai Nőegylet titkára és a falu művelődésszervezője mesélt a Győr+ Médiának:

– A Vidéki Mesterségek Gyakorlóinak köszönhető, hogy lesz egy kemencéje a falunak. Ők egy olyan csapat, akik rég elfeledett, illetve kihalófélben levő mesterségeket elevenítenek fel és hoznak vissza a köztudatba. Egy kedves ismerősöm jelezte, hogy van egy felhívásuk, amire be kellene adnunk nekünk is a pályázatot. A cél pedig nem más, hogy ezek a szakemberek közösségeknek segítenek egy kemence elkészítésében. Elsősorban óvodákat, iskolákat és önkormányzatokat szólítottak meg, hiszen a régi mesterségek ápolása tényleg egyetemes feladat. A pályázat nyerteseinek csak a felépítéséhez szükséget anyagot kell beszerezniük, a mesterek pedig munkadíj nélkül, pusztán gyakorlásból, tanulás és tanításként megtervezik és kivitelezik a kemencét – mesélte a kezdeteket Melinda.

Elmondta, hogy egyre többen és többen biztatták: adja be a papírokat, ne habozzon, vesztenivaló nincs! Támogatta az ötletet a Nőegyleti elnök, Jelenicsics Éva is, biztatta Melindát, hogy vágjon bele a fogalmazásba! S milyen jó, hogy az asszony hallgatott a tanácsadókra! Több hét feszült várakozás után végül jött a jó hír: nyertek, s lesz kemencéje a településnek!

A falu bevezető útjának hangulata sokaknak vonzó

– Elsőként a Sokorópátkai Nőegylet értesült a döntésről, s rögtön felajánlottuk, hogy a hétvégi munka alatt főznek Jámbor Attila építő mesterre és brigádjára – folytatta a nőegyleti titkár. – Az óvoda konyháján dolgozók pedig megígérték: a hétköznapokon etetik meg a munkában megéhező mesterembereket. Czibulya Balázs polgármester úr és az egész önkormányzat mellénk állt, vállalta az anyagbeszerzést, a terep előkészítését – betonozás, alap elkészítése, bontási munkák az adott területen – így tényleg kezdett minden összeállni. S akkor még kaptunk egy olyan jó hírt, ami tényleg minden várakozást felülmúlt: a Pedró Pékség tulajdonosai – Vajda Péter és felesége – felajánlotta, hogy megvásárolja az anyagokat!

Természetesen a kemence építését nagy izgalommal várja mindenki, várhatóan május 30-án neki is láthatnak a munkáknak, amelyek a Művelődési Ház udvarán zajlanak majd. Sokorópátka is így összetartó és barátságos település, de ahogy többe is vallják: ez a kemence még inkább erősíti majd a közösséget.

A szabadidőnket már eddig is szerettük közös programokkal eltölteni, most majd süthetünk közösen kenyeret, langallót, rétest és húst is. S azt se felejtsük el, hogy így a gyermekeknek is megmutathatjuk, régen hogy készültek a finomságok, mi történt a kenyérrel a dagasztóteknőtől az asztalig. Szeretnénk, ha a június 23-ai Bátorságpróba és Kőhányás nevű rendezvényünkön már begyújthatnánk a kemencénkbe. Természetesen a kemence szentelése sem maradhat el – avatta be a Győr+ Médiát a tervekbe a művelődésszervező.

Az alig 1200 lelket számláló település a Sokoró lábánál található, gyönyörű környezetben, barátságok és befogadó emberek élnek itt. Van templom, iskola, óvoda, bölcsőde, kultúrház, két kisbolt, pékség, fogadó. A „gyüttment” itt szívesen látott személy, nem ellenség. Örülnek a jó, dolgos embereknek, várják a gyermekes családokat. Szerencsére az utóbbi években többen is meghallották a hívó szót, és úgy döntöttek: sokorópátkaiak lesznek.

A Sokoró lábánál található a település

– Rengeteg közös programunk van, a civil szervezetek is egyre aktívabbak, de talán a legfontosabb, hogy bármikor bármi problémája van akármelyikünknek, valakire mindig lehet számítani. Legyen ez akár egy lerobbant autó, lekésett busz, kiváltásra váró vény, felásásra váró kert… Én ezt a támogatást most érzem leginkább, hogy újítjuk fel a házat. Találtam már szerszámot az ajtóba letámasztva, amit valahol, valamikor említettem, hogy nincs nekünk, és szükség lenne rá. Vagy éppen egy sms-t kaptam, hogy felkapcsolva maradt a villanyunk. Apróságok, de jól esnek és sok dolgot elárulnak az itt élőkről – tette még hozzá Melinda, hogy senkinek se maradhasson kétsége afelől: a településen élők megérdemlik a kemencét, s kívánjuk nekik: használják egészséggel, jókedvvel!

Havassy Anna Katalin