Győr+
2018.05.06. 08:33

Anyák napjára

Magyarországon május első vasárnapján ünnepeljük az édesanyákat, nagymamákat 1925 óta. A különböző országokban más-más napokon tartják az anyák napját, több országban ez az ünnep májusra, ezen belül a legtöbb helyen május második vasárnapjára esik.

Anya. Ez a szó a legszebb mind közül. Aggódtok, törődtök, és mindig meghallgattok minket. Ha kell, leszúrtok, ha kell, támogattok, de mindig mellettünk vagytok. Terelgettek minket az úton, irányítotok, sokszor úgy, hogy észre sem vesszük. Hányszor hallottuk: „ha tudnám, megtanulnám helyetted”. És milyen igazatok volt, inkább tanultunk volna még, lehet, most könnyebb lenne. De ilyenkor is mellettünk vagytok. Elfogadjátok a hibáinkat, s csak remélni tudjátok, hogy tanulunk is belőlük. Hány átvirrasztott óra és éjszaka van mögöttetek, nem tudjuk elégszer megköszönni mindazt, amit kaptunk és adtatok nekünk: az életet.

Régen több generáció élt egy fedél alatt, természetes volt, hogy az unokára a nagyszülők vigyáztak, míg a szülők dolgoztak. Az élet dolgairól meséltek a nagypapák és az élet ízeit főzték-sütötték a nagymamák. Emlékszem azokra a nyarakra, amikor kissrácként heteket töltöttünk a nagyszülőknél. Azóta sem ittam olyan finom kakaót, mint azokon a reggeleken. És ott vannak azok a sütemények, a diótorta máza, a hájaskrémes ragacsos tölteléke, a kókuszos könnyű piskótája… Összefut a nyál a számban, és ezek a kedves emlékek még jobban hiányoznak. Már üresen állnak a nagyszülői házak, egy-egy szál krizantém és sok-sok emlék, és tanácsok, melyek útravalóul maradtak: „csak annyit, amennyit bírsz”.

Hozzátok is fordulunk szép szavakkal, Kedvesek, kik leendő gyermekeinket hordozzátok a szívetek alatt. Ti hozzátok világra őket, akik minket apukává tesztek, és a gyermekeink szemében igazi hősökké válhatunk. Nektek is jár egy virág és egy ölelés.

Édesanyák, nagymamák és leendő anyák, köszönjük!

Rozmán László