Győr+
2018.05.07. 11:10

Az évszaknak megfelelő idő várható

A pinnyédi meteorológiai állomás előrejelzése a 19. hétre.

Nagytérségi helyzet (1-2. ábrák)

A fenti cím csalóka, hisz látszólagos magabiztossága a modelleket összehasonlítva, bizonytalanságot takar. A múlt hét „felsült” csapadék-prognózisa és a „hétágra sütő nap alatti” ballagások után nem árt az óvatosság. Egy dolog látszik biztosnak. Péntek hajnalban egy erős ÉNy-i széllel érkező – de gyenge – hidegfront „kettévágja” a hetet, s a hőmérséklet addig mérsékelten emelkedő tendenciája mérsékelten csökkenőre vált, egész héten az átlag közelében maradva.

1. ábra forrása: http://www.meteoam.it/meteosat

 

Az 1. ábra hétfő hajnali műhold felvételén egy Ny-DNy – K-ÉK-i nagytengelyű ellipszis jelzi az elkövetkező héten Európa nagy részének időjárását meghatározó anticiklont. Peremén az anticiklon forgásirányának megfelelően mozognak a légtömegek. Északi oldalán az óceáni levegőt szállító viharciklonok ÉK-, (lila nyíl), a délin pedig az eurázsiai kontinens belsejéből származó száraz levegő DNy felé (barna nyíl) áramlik. Utóbbi keveredik a mediterrán térségből szivárgó meleg, nedves levegővel (piros nyíl), mely torlasztó hatást, s délutáni zivatarokat vált ki.

 

2. ábra forrása: Német Meteorológiai Szolgálat https://www.dwd.de/DE/wetter/wetter_weltweit/europa/wetter_europa_node.html

 

A hét folyamán az anticiklon időnként egy azori és egy ÉK-európai szárnyra szakad (szaggatott vonal) s ennek megfelelően az óceán felől érkező frontok beléphetnek a kontinensre, újabb torlasztó hatást és erősödő csapadékhajlamot eredményezve.A 2. ábra csütörtök délutánra vonatkozó előrejelzése az anticiklon e „kettészakadt” állapotát (piros körök), s a minket péntek hajnalban „meglepő” hidegfront közeledtét jelzi (fekete nyíl).

 

Kistérsi előrejezés (3. ábra)

Mivel hazánk medencejellegének köszönhetően, nálunk általában a szárító hatású leszálló légmozgások jellemzőek – s ez különösen érvényes a Kisalföldre –, igen bizonytalan a fent leírt „torlódásoknak” köszönhető feláramlások és a csapadékhajlam erőssége. Kedden az élénk ÉNy-i szél mellett napközben megnövekvő felhőzetből kialakulhat zápor, zivatar. Szerdán kisebb erre az esély. Csütörtökön az erős K-i szél mellett erősödik a torlasztó hatás, de az anticiklon is, 50% a csapadék valószínűsége.

 

 

Pénteken viharos ÉNy-i széllel érkezik a front, de emellett nem lesznek heves kísérőjelenségek. Szombaton erős DK-i szél mellett jelentős lesz a torlasztó hatás, növekszik a csapadék esélye. A vasárnap igen bizonytalan. Egyes prognózisok szerint az érkező hidegfront az Alpok térségében feloszlik, mások szerint csapadékkal érkezik nyugati határvidékünkre. Hétfőn estefelé erős ÉNy-i széllel ismét érkezhet csapadék. Abban mindenképp reménykedhetünk, hogy az elkövetkező héten vége szakad a csapadékmérők májusi munkanélküliségének.

 

Tullner Jób atya, amatőr meteorológus