Győr+
2018.05.10. 12:31

Európa-napot tartanak Győrben

Sokan kíváncsiak Győrben is, az Európa-nap csütörtöki eseményeire a volt megyeháza előtti téren.

Az Európai Unió létrejöttét ünnepeljük Európa-szerte május 9-én, az 1950. május 9-i Schuman-nyilatkozat évfordulóján, mely “európai föderáció” megteremtésére szólított fel. E dátum mára ugyanolyan uniós szimbólummá vált, mint az EU zászlaja, himnusza vagy éppen az egységes pénz, az euró.

Németh Zoltán nyitotta meg a rendezvényt

 

A győri Európa-napot Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg, aki elmondta: 14 évvel ezelőtt, amikor hazánk az Európai Uniós tagja lett, egy kicsit másra számítottunk. Az elmúlt években sokszor nem úgy alakulnak a dolgok az unióban és olyan döntések születnek Brüsszelben, amelyek nem egyeznek a magyar érdekekkel – hangsúlyzta az elnök.  “Számunkra pedig fontos nemzeti identitásunk, keresztény értékeink megőrzése, még akkor is, ha az Uniónak ez nem tetszik. Vegyes érzelmekkel jöttem ünnepelni az unió születésnapját” – tette hozzá Németh Zoltán. Az viszont jó irány, hogy az idei vetélkedő kiemelt témája a Kulturális Örökség Európai Évéhez kapcsolódik, ezzel teljesen egyet tudunk érteni.  Számunkra is fontosak az értékek Magyarországon és Győrben is. Nem véletlenül pályázik jó eséllyel Győr az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre – zárta köszöntőjét a politikus.

 

 

Rendőrségi bemutatókat is tartanak


Ingyenes családi és gyermekprogramokkal, vetélkedővel, európai uniós információkkal várják a szervezők az érdeklődőket, a kvízjátékon pedig egyehetes bulgáriai tengerparti utazást lehet nyerni.

 

Az iskolások vetélkedőn vehettek részt

 

Az általános iskolák alsó és felső tagozatosai számára meghirdetett vetélkedő a Kulturális Örökség Európai Évéhez kapcsolódott. A résztvevő diákok ennek révén az EU-hoz kapcsolódó kérdésekre válaszolhattak és ismerkedhettek Győr belvárosával is. A legjobban szereplő csapatok iskolájuknak ajándékot nyerhettek, amit az oktatás során is hasznosíthatnak. Idén több mint 300 diák vett részt a vetélkedőn.

Városunkban az Európa napot az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és a Győr-Moson-Sopron megyei Europe Direct Tájékoztató Központ szervezte.

A program csütörtökön 16 óráig tart.

F.G.

O. Jakócs Péter