Győr+
2018.05.12. 16:48

Toronyba másztunk, orgonakoncertet hallgattunk, síremlékeket kutattunk

A régi győri vár helyszíneire várták az érdeklődőket a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum és a Szent László Látogatóközpont közös programjai az Emlékhelyek napja alkalmából szombaton.

A városháza tornyából 59 méter magasból csodálhattuk meg a várost, miközben megismerkedtünk az épület történetével, szintén sok-sok lépcsőt kellett megmásznunk, hogy a Püspökvár tornyából elénk táruló látványban gyönyörködhessünk. Természetesen is itt volt idegenvezetés, az egykori ispáni várral, a püspökség székhelyévvel ismerkedhettünk meg.

Érdemes szétnézni a Püspökvár Toronykilátójából

 

Miután jól elfáradtunk a toronymászásban, a Nagyboldogasszony-székesegyház hűs, meghitt tere várta a látogatókat. Bognár István városplébános fogadta a vendégeket, aki mesélt a bazilika felújításáról, arról, hogy a győri egyházmegyét Szent István király alapította, az első templom építése 1033-ra tehető.

 

Bognár István városplébános fogda a székesegyház vendégeit

 

Ma a bazilikában három jelentős emléket őriznek, hazánk legfontosabb nemzeti ereklyéjét a Szent László-hermát,igaz, ez jelenleg a felújítás miatt a Látogatóközpontban tekinthető meg. Itt látható a Könnyező Szűzanya-kegykép, amely szintén olyan kalandos úton került Győrbe, mint a herma. A városplébános „kedvenc helye” pedig a bazilikában Apor Vilmos püspök sírhelye, a Héderváry-kápolnában.

 

Dr. Maróti Gábor egyházzenei igazgató adott orgonakoncertet

 

Dr. Maróti Gábor egyházzenei igazgató, zeneszerző, orgonaművész a bazilika orgonájáról beszélt, kiderült, a székesegyházban már a 13. század végén szólt az orgona. Bár leírás nem maradt fenn róla, úgynevezett. Blockwerk lehetett. Volt egy kisebb orgona is a Szathmáry Ferenc püspök által építtetett Szent Ferenc–kápolnában. Az első név szerint is ismert orgonista János ferences szerzetes volt 1498–1502 között. Az ő utóda 1503–1511 között Gyöngyösi Ferenc, majd 1518-ig egy Gáspár nevű világi orgonista szerepel a székesegyházi számadások könyvében.

 

A székesgyház karzatán

 

A székesegyház mai orgonáját 1763 előtt kezdték építeni gróf Zichy Ferenc püspökajándékaként. Ez volt a város első kétmanuálos orgonája. Az 1950-es években az eredeti orgonaszekrényhez kétoldalt neobarokk részt építettek. Az orgona mai három részből áll, a jelenlévők megismerhették mai hangzását, dr. Maróti Gábor ugyanis egy orgonakoncerttel kápráztatta el a jelenlévőket.

 

Apor Vilmos püspök sírhelye, a Héderváry-kápolnában

 

A hangversenyt követően szakavatott tárlatvezetést tartottak a székesegyházban és a karzaton.

 

A Kőtárban is izgamas programok várták az érdeklődőket

 

Délután a gyerekek kézművesfoglalkozás keretében ismerkedhettek meg a török időkkel a Kőtárban. Volt Káptalandombi séta, valamint a Kőtárban szakavatott régészek mutatták be a római korai síremlékeket.

F.G.

Fotó: Kun Zoltán