Győr+
2018.05.15. 08:40

Őszies intermezzo

A Pinnyédi Meteorológiai Állomás nem sok jót ígér erre a hétre. Jób atya szerint szinte már őszies indőnk lesz.

Kistérségi előrejelzés

Elkényeztette a nyár kedvelőit az utóbbi hetek júliust idéző időjárása. Az előttünk álló héten egy kicsit fellélegezhetünk, s úgy tűnik a sok ígérgetés után a Kisalföld sem „viszi el szárazon”. Kedd hajnalban, reggel bőséges csapadékra, esetleg zivatarra is számíthatunk. Késő délutánra felszakadozhat a felhőzet, de szerdán ismét megnövekszik, s délután újabb kiadósabb esőre számíthatunk. Kedden-szerdán a nappali maximum +20°C közelében, illetve az alatt marad, a reggelek hűsek lesznek +10°C körüli hőmérsékletekkel.

 

 

Csütörtökön az addig délies irányú szél nyugatira-északnyugatira fordul, s pénteken napközben megerősödik. Csütörtökön délután még számíthatunk esőre. A péntek-szombat valószínű csapadékmentes lesz a nappali maximumok ismét +20°C fölé emelkednek. Vasárnap, a nap első felében valószínű száraz hidegfront halad át a Kisalföld felett, majd hétfőn ismét jelentős mennyiségű csapadék várható, de a hőmérséklet változatlan marad.

 

Nagytérségi helyzet

Az 1. ábra olasz műholdképén egy látványos kettős ciklonrendszer rajzolódik ki, bármelyik kettős csillagrendszer megirigyelhetné. Az „1”-es számmal jelölt egy genovai központú képződmény, míg a „2”-es egy Kelet-Európa felől retrográd irányba mozgó hidegcsepp. A kettő frontrendszere egymásba kapcsolódik, mintha valódi csillagközi anyagáramlás lenne közöttük. A „genovai” érett komponens dél felől érkező hidegfrontja fogja holnap hajnalban bőségesen megöntözni országunkat.

1. ábra forrása: http://www.meteoam.it/meteosat

 

Ennek áthaladása után az Alpok-Kárpátok térségében a két komponens összeolvadásából származó alacsony nyomású zóna egész csütörtökig vendégünk marad, valószínű bőséges délutáni csapadékokat hullatva.A változás jelei a Német Meteorológiai Szolgálat csütörtök délutánra vonatkozó előrejelzési térképén láthatók.

 

2. ábra forrása: Német Meteorológiai Szolgálat https://www.dwd.de/DE/wetter/wetter_weltweit/europa/wetter_europa_node.html

 

A Brit-szigetek felett igencsak szokatlan pozícióba került markáns magas nyomású képződmény belép a kontinensre, a ciklont Közép-Európából ÉK felé szorítva, a meleg levegő „barna foltját” pedig Moszkvára árasztva. Nálunk ismét szárazabbra fordul az idő, a hőmérséklet lassan emelkedni kezd. A hét végén azonban újabb alacsony nyomású zóna érkezhet, hétfőn újabb bőséges csapadékot okozva.

 

Jób atya amatőr meteorológus