Győr+
2018.05.15. 11:12

Ha felborul a balansz, megbetegedhetünk

Prof. dr. Feng Xiao Ping: Óvjuk szervezetünk ying-yang egyensúlyát.

Március elején Győrben is rendelőt nyitott prof. dr. Feng Xiao Ping akupunktúrás szakorvos, aki megyénkben már csaknem negyedszázada kezel eredményesen számos gyógyíthatatlannak vélt betegséget – erről április 6-án megjelent számunkban adtunk hírt, s akkor az akupunktúra jótékony hatását is kifejtettük. Legutóbbi ottjártunkkor arra kértük a doktornőt, összegezze, milyen alapvető lépéseket tehetünk egészségünk megőrzése érdekében.

 

Az egyik betegének javasolta az imént, hogy óvja szervezetét a hidegtől. Milyen problémák esetén tanácsolja ezt?

A hagyományos kínai orvoslás szerint senkinek sem szabad túlzott mértékben hideg ételeket, illetve italokat fogyasztania, ezek ugyanis felborítják szervezetünk egyensúlyát, vagyis a yint és yangot. Ha ezek egyensúlyban állnak, akkor megfelelően áramolhat a csí, másként életenergia a testünkben. Megrekedés esetén egészségügyi problémák várhatóak. A kínai orvoslás a megelőzésre is nagy hangsúlyt fektet.

 

Hogyan tudjuk megvédeni a saját energiánkat és megtartani az egészségünket?

Elsősorban meg kell védeni a yangunkat, vagyis a tüzet, amit a túl sok hideg kiolt. Óriási a kínálat, rengeteg élelmiszert élvezhetünk, de jól meg kell gondolnunk, mit választunk, és hogy mértékkel tegyük, ugyanis a táplálkozás az egészségünk alapja. Vigyáznunk kell a klímaberendezéssel is, túlzott használata nem tesz jót senkinek sem.

 

Közel negyed évszázada gyógyít. Tapasztalta, hogy a hideg ételek, italok miatt alakulhattak ki betegségek az önhöz fordulóknál?

Így van, több esetben kiderült, hogy ez a legfőbb oka a panaszoknak. Például a fiatal lányok imádnak fagyit enni nyaranta, ám ez a szokás később menstruációs problémákhoz, cisztákhoz, miómákhoz vezethet többek között. Rengeteg a daganat, problémás teherbeesés, szexuális diszfinkciók, allergia, agyvérzés. Egyre fiatalabbak korban jelentkeznek egyébként a problémák, s bizony, nagy részükért a hideg-meleg egyensúly felborulása a felelős.

 

De zöldségeket és gyümölcsöket fogyaszthatunk bőségesen, ugye?

Több ételnél nem érezzük ugyan, de a természetük hideg. Ilyen a legtöbb gyümölcs is, ezért ne fogyasszunk sokat belőlük, és a hideget ellensúlyozzuk például életenergiát adó, rizslisztből készült élelmiszerekkel. Még fogyókúra esetén is, rossz irány ugyanis, ha a fogyni vágyók csak zöldségeket és gyümölcsöket esznek. Ugyanez igaz a halakra, rákokra, kagylókra is: ezek ugyancsak hideg természetűek, s gyakran gyomorbántalmakat okoznak. Fogyasszuk őket mértékkel, s ellensúlyozzuk hatásukat például melegséget adó gyömbérszósszal, wasabival. A tejtermékeket is érdemes szobahőmérsékleten fogyasztani, főleg most, hogy egyre melegszik az idő, ilyenkor még ártalmasabbak a szervezetünknek.

 

Milyen rossz szokásoktól búcsúzzunk még az alapvető egészségmegőrzés érdekében?

A fenti tanácsokon túl, érdemes langyos vizzel és gyógyteákkal oltani a szomjunkat. Egyszerű megállapítás, de sok problémáért felelős: túl sok zsírt eszünk és keveset mozgunk. Ha javítjuk a fizikai erőnlétünket, kiegyensúlyozottan táplálkozunk, kerülve a hideg ételeket és italokat, ügyelve a ying és a yang balanszára, akkor már sokat tettünk magunkért. A fájdalomcsillapítók, fogamzásgátlók, antibiotikumok is bántják a yangunkat, s a mesterséges édesítőszerekkel is többet ártunk például a hasnyálmirigyünknek, mintha egy kevés cukrot fogyasztanánk. (x)

 

 

Gyógyuljontermészetesen, gyógyszerek és mellékhatások nélkül!
Próbálja ki ön is!
Gyôr, Bartók B. út 5.
+36-30/ 391-8648

Gyógyuljon természetesen, gyógyszerek és mellékhatások nélkül!

Próbálja ki!

Gyôr, Bartók B. út 5.

+36-30/ 391-8648