Győr+
2018.05.25. 09:10

Elmarad a Szent Orbán-napi borünnep Pannonhalmán

Technikai okok miatt a május 26-ra meghirdetett Szent Orbán-napi borünnep elmarad, a Pannonhalmi Jazznyár június 15-i nyitókoncertje pedig a Pannonhalmi Apátsági Múzeum belső kertjében lesz!

A Pannonhalmi Apátsági Pincészet újraalapítása után röviddel kialakításra került szabadtéri kóstolóterasza is, amely egyfelől a monostori levendulaültetvények és a Keletre nyúló táj léleksimogató látványával fűszerezte meg a borok kötetlen ejtőzéssel egybekötött kedélyes kóstolását, másfelől pedig otthont adott többek között polgári esküvői szertartásoknak és állófogadásoknak, egyéb alkalmi rendezvényeknek, valamint kulturális eseményeknek, mindenekelőtt a 2007-től rendszeresen zajló pannonhalmi jazzkoncertjeinknek.

 

 

E terasz utoljára 2016 nyarán szolgált helyszínül nyilvános programhoz, műszaki állapota ugyanis az évenkénti állagmegóvási és karbantartási munkálatok ellenére is addigra már komolyabb átépítést tett szükségessé. Az átgondolt tervezés kiterjedt a burkolatcserére, az árnyékolás- és világítástechnikára, az áramvételezési lehetőségekre és a kültéri bútorokra annak érdekében, hogy a kivitelezés eredményeként minden tekintetben optimális feltételek legyenek adottak különböző jellegű rendezvények teljeskörű kiszolgálásához.

Műszaki okokból adódóan azonban a megvalósítás olyan késedelembe került, amelynek köszönhetően az eredetileg kitűzött április 28-i nyitás július elejére tolódott át. Készültségi állapotát tekintve illetve a Pannonhalmi Apátsági Múzeum történelmi pincerendszerében berendezett szőlészeti-borászati kiállítás főapátsági szállodaépítés miatti lebontásával a 2018-as évre szóló apátsági programfüzetben május 26-ra meghirdetett Szent Orbán-napi borünnep megfelelő helyszín hiányában sajnos elmarad. A projekt csúszása ekképp érinti a Pannonhalmi Jazznyár idei koncertsorozatának első előadását is, a ThreeStyle feat. Magdalena Chovancova fellépésével tervezett június 15-i nyitóesemény ugyanis – a belépőjegyen és az említett programfüzetben feltüntetett helyszínnel ellentétben – a Pannonhalmi Apátsági Múzeum belső kertjében (kedvezőtlen időjárási körülmények esetén pedig a Gyógynövénykertben található biomassza-fűtőműben) kerül megrendezésre.

 

forrás:pannonhalmiapatsagipinceszet.hu