Győr+
2018.05.17. 15:17

Százezer virág a kultúra jegyében

A győri társulatok művészei is ültető lapátot ragadtak, hogy segítsenek elültetni azt a több mint százezer palántát, amely Győr köztereire kerül ki a napokban…

„Én magam nagyon szeretem a zöldet, fát nevelek, füvet nyírok, ezért szívesen mondtam igent a felkérésre, ahogy tették azt a társulat tagjai is.” – avatott be minket Forgács Péter a Győri Nemzeti Színház igazgatója. Hozzátette, Győrnek nem csak a szépsége, de kultúrája is egyedülálló, ezért nagyon bizakodó az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023 pályázattal kapcsolatban.

Berkes Kálmán a Győri Filharmonikus Zenekar művészeti vezetője ehhez a gondolathoz csatlakozott: „2009 óta, amióta a zenekar tagja vagyok, magam is látom, hogy Győr hatalmas fejlődésen ment keresztül. Ez nem csak az én véleményem, de külföldi vendégeink is sokszor megerősítik ezt. Ehhez a szépítő munkához pedig mi is szívesen csatlakozunk.”

Az ültetésben a Győri Balett és a Vaskakas Bábszínház társulata is aktívan részt vett, akik szintén egyetértettek abban, hogy Győr megérdemelné az EKF sikert. Radnóti Ákos városüzemeltetésért felelős alpolgármester elmondta, tavaly, az EYOF évében a Győri Audi ETO KC kézis lányait kérték fel, hogy segítsenek az ültetésben, most pedig – annak kifejezéseképpen, hogy az önkormányzat az intézményi kultúra mellett a környezeti kultúra magas színvonalára is nagy hangsúlyt fektet – a nemzetközi hírű győri társulatok álltak a jó ügy mellé. A művészek a virágok kihelyezésében a Rába Quelle élményfürdő előtt kialakított, Hugoo kabalafigurát formázó virágágyásnál nyújtottak jelképes segítséget.

A Győr-Szol Zrt. több mint 92 ezer egynyári palántát ültetett a hetekben a városban kialakított mintegy 60 virágágyásba. 40 virágoszlop, 6 virágpiramis és több száz ültetőkonténer, virágláda is kikerült a közterületekre, ami további 17.000 növényt jelent. Az alpolgármester jelezte, a virágosítás mellett a fásítás is folytatódik, az idén is mintegy ezer fával. Emellett a körforgalmak megújítása és az öntözőrendszerek kiépítése is zajlik tovább.

A virágtelepítésnél előnyben részesítik a magyar nemesítésű fajtákat, melyek jobban alkalmazkodnak a hazai időjárási körülményekhez. A korábbi évekhez hasonlóan nagy számban ültettek a klasszikus begónia, kánna, zsálya, illetve a magyar nemesítésű kakastaréj, kúpvirág és büdöske fajtákat. Magas darabszámban alkalmazták a levelükkel díszítő édes burgonyák több fajtáját, valamint egy, a tavalyi évben bevált vörös levelű tollborzfű fajtát is. Új fajtákkal is bővült a paletta, ilyenek például az angelonia, a sárga virágú cseppecskevirág és a kleopátra tűje, melyeket egyelőre csak kisebb számban próbálnak ki.

A már március végén beültetett, így mostanra teljes pompájukban díszlő, hordozható ládákat oda helyezték ki, ahol a beépítettség és a burkolatok miatt nem lehet állandó növényzetet telepíteni. A Győr-Szol Zrt. saját fejlesztései a virágoszlopok, amelyekből idén 40 darabot láthatunk a belvárosban. A virágoszlopokba mások mellett begóniát, futómuskátlit, futó petúniát és díszburgonyát ültettek. Az említett fajták az előző években mind jól beváltak és jól tűrik a városi élet sajátosságait. A virágpiramisokból összesen 8 darabot szállítottak ki, ezekből 6 darabot az egyes városrészek központjaiba, illetve forgalmas főútvonalak mellé, míg 2 darabot a Győri Nemzeti Színház elé, a II. János Pál térre vittek.

A nem télálló növények, azaz a leanderek, a babérok, a pálmák és borókák – összesen 46 darab – nagy virágládában láthatóak többek között a Széchenyi téren, a Káptalandombon, a Szenti István út melletti járdákon és a Megyeháza téren. A belvárost díszíti 25 darab ugyancsak nagyméretű dézsás növény, a dézsákban jázmin, papírvirág és leander díszlik.  A szolgáltató nagy figyelmet fordít a sétálóutcák megszépítésére, növényesítésére, ezért a Baross utcába kerül 68 darab kő virágtartó láda, nagy begóniával beültetve.


Papp Zsolt

Fotó: O. Jakócs Péter