Győr+
2018.05.18. 14:37

Megjelent a győri Corvina hasonmás kiadása

Az Újraálmodott Róma című kiállítást nyitották meg és a győri Corvina hasonmás kiadását mutatták be pénteken a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtárban a Mátyás Emlékév kapcsán.

 

Dr. Veres András megyéspüspök köszöntőjében kiemelte, a kiállításban visszatükröződik mindaz, ami Mátyás idejét jellemezte. Az állam és az egyház, a humánum és szakralitás együtt élt, együtt alakította a humanizmusnak nevezett kultúrát.

Dr. Veres András megyéspüspök

A megyéspüspök felidézte, hogy Mátyás korában egyfajta keresztény ellenes veszély fenyegette az országot, ami párhuzamba vonható a mai világunkkal. „ Nekünk, mai keresztényeknek szól a történelmi üzenet, hogy a kereszténység megmaradásért sokat kell tennünk és meg kell akadályoznunk, hogy a vallási háború tovább terjedhessen. Igyekezzünk mindent megtenni azért, hogy a világ, Európa, és benne a mi kis országunk békében tudjon élni” – fogalmazott Veres András.

Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatónője, a Mátyás év programjairól szólva kiemelte, legközelebb június 2-án Bécsben, a Szent István Dómban lesz emlékező szentmise és hangverseny, az emlékév pedig a fővárosi Szent István Bazilikában zárul decemberben.

 

Dr. Tolnay Imre képzőművész, a Széchenyi egyetem professzora a kiállítást megnyitó beszédében személyes élményeit is felelevenítve elmondta, két hónap nem volt elég arra, hogy bejárja, megismerje az Örök Várost. „Arra hogy újjászületni csak a múlt értékeiben alámerülve, azokat megismerve lehet, Rómában döbbenhetünk rá igazán.” – hangsúlyozta Tolnay Imre. A kiállításon is láthatjuk, szinte folyamatosan fontos dolgok születnek az Örök Városban: az 1400- as években élt és munkálkodott Róma egyik legjobb krónikása, a győri Corvina szerzője Flavius Blondus, az 1700-as években készítette városkép-rekonstruáló és vizionáló metszeteit Giovanni Battista Piranesi, és a 2000-es években egy győri csapat járta be a nagy krónikások nyomában az Örök Várost- hangozott el a megnyitón.

 

Kiss Tamás könyvtár igazgató

Kiss Tamás a könyvtár igazgatója, a győri Corvináról elmondta, a mai napig nem lehet biztosan tudni, hogy mikor és hogyan kerülhetett Győrbe Hunyadi Mátyás európai hírű könyvtárának ezen értékes darabja. A korvina Flavius Blondus (1392-1463) munkája, aki a Vatikánban IV. Jenő pápa titkára, valamint kortársai között az ókori Róma legjobb ismerője volt. Blondus társával Leon Baptista Alberti építésszel térképezte fel az ókori romokat és emlékműveket. Feltárta és azonosította a különböző tárgyi emlékeket, épületeket, közműveket, szentélyeket, és azok ókori funkcióját is megmagyarázta. A könyv, melyet haláláig írt, a római régészet alapkövét jelenti, az első rendszerzett munka. A Roma instaurata az európai kultúrtörténet egyik különlegessége, melyben a szerző összeköti az európai kultúra csomópontjait az ókori gyökerektől indulva saját, reneszánszban megújuló korával.

 

A győri Corvina 2005 óta az Unesco szellemi világörökségének része

A Győrben őrzött korvina az egyetlen ismert, teljes kéziratos példánya Blodus ezen művének. A most bemutatott fakszimile díszkiadás mellett Zsupán Edina fordításában magyarul is megjelent a kötet Póczy Klára tanulmányával, DVD-vel, mely a digitalizált kódexet, a magyar fordítást, a tanulmányt, a Piranesi metszeteket és Szabó Béla fényképeit tartalmazza, melyhez a győri Corvina történetét és művelődéstörténeti jelentőségét bemutató dokumentumfilm is társul.

A győri Corvina egyébként 2005 óta az Unesco szellemi világörökségének része.

 

Szabó Bála római fotója

„Megható érzés volt a két nagy előd, Flavius Blondus, a reneszánsz író és Giovanni Battista Piranesi, a barokk metszetkészítő nyomában bejárni az ókori Róma ma látható emlékeit és fényképezőgéppel, a mai kor eszközével, megörökíteni a látottakat. A hely szelleme azonos, de a látvány eltér egymástól” – mondta Szabó Béla fotográfus.

Földvári Gabriella

Fotó: O. Jakócs Péter