Győr+
2018.05.18. 20:25

A teljességben gazdag lét harmóniája – FOTÓK!

Dr. Havassyné Andorfi Rozália festményeiből és míves üvegmozaik képeiből nyílt kiállítás pénteken a Kisfaludy Károly Könyvtár egyre több, arra érdemes tárlatnak helyet adó rendezvénytermében.

Számomra a művészet a megnyugvás, a pihenés, a feltöltődés, a kapcsolat a természettel, a barátokkal, a hozzám hasonló lelkű emberekkel – így fogalmazott alkotásairól Dr. Havassyné Andorfi Rozália, aki korábban a Kovács Margit Általános Alapfokú Művészetoktatási és Kézműves Szakképző Iskolában tanított. Továbbképzésre a Paál László Festőkörbe járt. Megismerte a művészettörténet számtalan nagy alakjának életét és műveit, közülük a szecesszió nagy alakja, Alfons Mucha alkotásai álltak közel hozzá, illetve Roth Miksa üvegfestő és mozaikművész művészete ejtette rabul.

 

 

Dr. Havassyné Andorfi Rozália mostani kiállításán festményeket és üvegmozaikokat egyaránt láthatnak az érdeklődők. A megnyitó ünnepségen Borkai Zsolt polgármester mondott köszöntőt. Először Győr kultúrájának sokszínűségéről beszélt.  “Ebben a városban megvan az a kulturális erő, melyre támaszkodva pályáztunk a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címre, s az első fordulón sikeresen túl is jutottunk” – mondta. Ez a siker a polgármester szerint a kultúra művelőinek és közvetítőinek az elismerését is jelenti.

 

 

Borkai Zsolt családtagként is szólt dr. Havassyné Andorfi Rozáliáról, hiszen felesége édesanyja. “Ezeken az érthető és megragadó képeken át rátekinthetünk a világra” –  mondta a polgármester.

A kiállítást Grászli Bernadett, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója nyitotta meg. A szakember felhívta a figyelmet az évszakok változásait követő festményekre és a míves üvegmozaikokra. “Az alkotó rajzformáit a szecesszió is inspirálta” –  jegyezte meg. Méltatta a toszkán dombos tájakról készült sorozatot, valamint a kék írisz, a fehér liliom és a piros rózsa csendéletét, mely a „belső harmónia szabad felidézése”. A színárnyalatokban gazdag életfa pedig „a teljességben gazdag élet szimbóluma”- hangoztatta az igazgatónő.

 

 

A megnyitóra összegyűlt társaságnak Nyári Károly előadóművész – Győr díszpolgára – ismert dallamokat idézett fel, nagy sikerrel. Az alkotó mindenkinek megköszönte, hogy létrejöhetett ez a tárlat, „hálás vagyok a sorsnak, hogy ennyi barátot szereztem” – mondta meghatottan. A képzőművészet iránt fogékony alpolgármester, Radnóti Ákos pedig egy olyan tortával kedveskedett az alkotónak, mely egyik festményét ábrázolta.

 

A kiállítás június 9-ig délután egytől este hatig tekinthető meg.

 

Hajba Ferenc

Fotó: O. Jakócs Péter