Győr+
2018.05.25. 08:47

Magdeburgból érkezik a keskenyszájú orrszarvú

Ahogy ígértük, folyamatosan beszámolunk a Modern Városok Program egyes fejlesztéseiről, a beruházások állásáról. Legutóbb a színház rekonstrukciójának terveit mutattuk be, ezúttal pedig arra voltunk kíváncsiak, hogyan is áll jelenleg az állatkert bővítése.

„Az Orbán Viktor miniszterelnök úrral aláírt megállapodásban szereplő fejlesztések nagyon fontosak a város dinamikus fejlődése szempontjából, ezért azok előkészítése kiemelt feladat a hivatalban. Ennek megfelelően komoly szakmai munka folyik, folyamatos az egyeztetés a kormányzati és valamennyi érintett szervvel. A különböző programelemek előkészítése jó ütemben halad, az állatkert az egyik olyan államilag támogatott beruházás, amelynek esetében már a kivitelezés küszöbén állunk.” – válaszolt lapunk kérdésére Borkai Zsolt. A polgármester hozzáfűzte az állatkert mellett szintén az idén kezdődhet meg a kórház parkolási infrastruktúrájának fejlesztése, vagyis a parkolólemez kivitelezése. Ahogy arról már beszámoltunk, a színház átépítése jövőre indul, ekkor kezdődik meg a II. János Pál tér rekonstrukciója is, a parkolási helyzet rendezésével együtt.

„Az állatkerttel kapcsolatban aktuális információ, hogy a főbejárat és a az orrszarvú-ház építése, valamint a zsiráfház felújítása esetében hamarosan megtörténik a kivitelező kiválasztása, s várhatóan a nyár folyamán már a fizikai megvalósítás is indul. – avatott be minket a részletekbe Páternoszter Piroska polgármesteri biztos.

Megkerestük dr. Andréka Györgyöt, az állatkert igazgatóját is, aki kérdésünkre elmondta, az orrszarvú ház építése nagyon régi álom, ami a Modern Városok Program keretében most valósággá válhat. Igazi ritkaságot láthatnak majd a látogatók Győrben, hiszen a keskenyszájú orrszarvúk a kipusztulás szélére jutottak. „A fajmentő programmal már korábban felvettük a kapcsolatot, és ki is választottuk az első példányt, amely még az idén megérkezik a magdeburgi állatkertből. Rajta kívül még két állatot várunk, amelyek a jövő tavasszal érkezhetnek városunkba.” Az igazgató azt is elmondta, hogy a veszélyeztetett faj példányai a zsiráfokkal kerülnek egy ház-rendszerbe, ezért kerestek a zsiráfok számára átmeneti megoldást. Az állatok most ideiglenes helyen kaptak fedelet a fejük fölé, de azok természetesen továbbra is megtekinthetőek. „A következő időszakban fejlesztés fejlesztést követ majd a parkunkban, ez megbolygatja életünket, hiszen évente mintegy 150 ezer látogatót fogadunk. A munkálatok miatt lesznek lezárt területek, de mindezt úgy szeretnénk megoldani, hogy ebből a vendégeink minél kevesebbet érzékeljenek és ez idő alatt is látható legyen az összes állat.”

A Xantus János Állatkert átfogó fejlesztése egyébként több mint kétmilliárd forintos támogatással valósul meg. A beruházás révén a park egy európai színvonalú, egész évben használható családi állatkertté és szabadidő-központtá fejlődhet. 2020-ig új főbejárat és fogadóépület, zsiráfház, emberszabású-majomház és kifutó, Közép-Ázsia bemutató, fóka és pingvinbemutató, elefánt-ház is létesül, valamint megújulhat az Állategészségügyi Központ és a gazdasági épületek egy része is.

Végezetül még egy információ: Április elején adtuk hírül, hogy megérkezett Győrbe többek között az a támogatói nyilatkozat, amely a vízi élménypark megvalósításának előkészítésére 2018-ra 366 millió forintot tartalmaz. A polgármester azt is elárulta nekünk, hogy a strand felújításának tervezése gőzerővel folyik. Mivel még zajlanak az egyeztetések, a részletekre még egy kicsit várni kell, de az elmondható, hogy egy európai színvonalú, térségi vonzerőt jelentő modern élménypark születhet meg a kisalföldi megyeszékhely szívében. Ha az előkészítés megfelelő stádiumba kerül, természetesen erről a fejlesztésről is részletesen beszámolunk.

 

Papp Zsolt
Fotó: O. Jakócs Péter