Győr+
2018.05.25. 10:22

Orbán nap: bortermés és időjós nap

Május 25-én Orbán napját ünnepeljük, amelyhez több, terményjósló, időjárási megfigyelés és népi hiedelem is fűződik.

Szent Orbán a szőlő és bor védőszentje. Nevét az emberek összekötötték az időjárással és a terményekkel, főleg a borterméssel.

Szent Orbánt többen is a védőszentjüknek tartják: a szőlőművesek, a kocsmárosok, a kádárok is.

Úgy tartják, hogy Orbán napja az utolsó nap, amikor még fordulhat olyan hidegre az idő, hogy az Orbán napi fagy kárt tehet az éppen virágzó szőlőben, ezzel együtt pedig a várható borminőségében is. Éppen ezért kapott Orbán napja különösen fontos szerepet a bortermés előre megbecslésében, sőt akár annak befolyásolásában is.

Orbán naphoz a bortermés megjóslásán kívül még időjárási megfigyelések is társultak. Ezek közé tartozott az, hogy ha Orbán napján esik az eső, akkor az őszt is ilyen időjárás jellemzi majd, ha viszont napsütésesen teli a nap, akkor hosszú, meleg, napos ősz vár ránk.

Az ország több pontján, főleg a Dél-Alföldön sokáig élt az a szokás, hogy ha Orbán napja esős volt, akkor a szőlősgazdák megtöltötték esővízzel a borosüvegeiket, ezzel próbálva biztosítani, hogy azok ősszel majd ugyanígy megteljenek borral.

Az ország több pontján is sokáig étt az a szokás, hogy Orbán napon azzal biztosították be a háziasszonyok, hogy vége legyen a hidegnek, hogy egy seprűvel először a tűzhelyről, majd az egész házból szimbolikusan kikergették Orbánt.

 

fotó: pixabay