Győr+
2018.05.25. 12:18

Finnországban rendez a győri színházigazgató

A Kuopiói Városi Színház csütörtökön este vendégszerepelt a Győri Nemzeti Színház Kisfaludy termében, előtte beszéltek az érintettek a két teátrum együttműködéséről.

Rob Becker: Caveman – Az ősember című monodrámáját finn nyelven, magyar felirattal mutatta be Mikko Paananen színész a győri közönségnek. „Valójában a magyar verzió finn pasija vagyok. Igazán egzotikus élményként élem meg, hogy premierem van a győri színházban, finn pasiként” – utalt ezzel az előadás témájára is a színész, a darab ugyanis a férfiak és nők közötti örökös ellentétet boncolgatta.

 

Mikko Paananen játék közben

 

A finn Kuopio Győr testvérvárosa, az elmúlt években többször jártak ezért nálunk az észak-európai településről. Pekka Vähäkangas, Kuopio alpolgármestere az előadás előtti sajtótájékoztatón elmondta, öt éve jártak először a helyi színház igazgatójával Győrben, s már akkor úgy gondolták, szeretnének közösen dolgozni a magyar teátrummal. „Győr és Kuopio testvérvárosi kapcsolata erős, ősszel magyar heteket szervezünk, ezen kívül a két színház kapcsolatát szeretnénk elmélyíteni. Kívánom, hogy a két színház közötti kulturális együttműködés egyre szorosabban működhessen, hiszen az ilyen alulról jövő kezdeményezések erősítik igazán a testvérvárosi kapcsolatokat” – hangsúlyozta a finn alpolgármester és rámutatott, ha idegen nyelvű játékot lát a közönség bárhol a világban, az általában egy zenés darab, ritka, amikor egyszemélyes drámát fogad egy külföldi színház. „Fontos, értékteremtő ez az este” – tette hozzá és beszélt arról is, mennyire tetszik neki városunk, amely az elmúlt években rengeteget fejlődött.

 

Mikko Paananen, Pekka Vähäkangas, Forgács Péter, Pekka Laasonen és Solymár Eszter tolmács

 

A finn delegáció hallott a színházépületünk közelgő felújításáról is, ennek kapcsán ugyancsak egyeztettek Forgács Péter győri igazgatóval, ugyanis a kuopiói, hasonló adottságokkal rendelkező teátrumot a közelmúltban újították fel.

Forgács Péter elmesélte, egy előadása után találkozott évekkel ezelőtt a finn színház igazgatójával, Pekka Laasonennel, illetve a társulat egy részével. Azóta tartják a kapcsolatot, a testvérvárosunkból érkezők látták a Jézus Krisztus szupersztárt, és a Doktor Zsivágót is. Forgács Péter szintén járt Kuopióban, az együttműködés következő állomása ez a vendégjáték, a következő pedig, hogy a győri színházigazgató a finn városban fog vendégrendezni, nevezetesen a Kabaré című musicalt viszi színpadra Kováts Gergely Csanád koreográfussal. „Óriási a kihívás, nem rendeztem még idegen nyelven, más országban. Egy év múlva kezdünk el együtt dolgozni, és 2019 szeptemberében lesz a bemutató” – árulta el Forgács Péter.

Pekka Laasonen színházigazgató hozzáfűzte, a nyelvi akadály ellenére is jól megértik egymást a győriekkel, hiszen van közös nyelvük, mégpedig a kultúra.

 

Zoljánszky Alexandra

Fotó: Marcali Gábor