Győr+
2018.06.01. 10:14

Zenélő textilek a múzeumban

Különleges tárlatnak ad otthont a győri Esterházy-palota, ahol többek mellett zenélő textileket is láthatunk, hallhatunk.

Az Esterházy-palotában szerda este nyitotta meg kapuit az Entrée V4 és SoundWeaving V4 kiállítás, mely a visegrádi négyek országaiban, képzőművészeti szakon végzett hallgatóknak a diplomamunkáit tartalmazza. Festmények, fotók és kisebb méretű plasztikák mellett láthatók a különleges textilek, amelyek Szirmai Zsanett ötletét, keze munkáját dicsérik.

 

 

Szirmay Zsanett, a MOME textil szakos hallgatójaként fejlesztette ki azt a világon egyedülálló technikát, amely összekapcsolja a mintatervezés és a zeneszerzés művészeti ágait. A fiatal művésznő SoundWeaving technikával, keresztszemes motívumokat írt át lézervágott textilekké. Ezek a lézervágott textilek zengőfésűs lejátszóval le is játszhatók.

 

Szirmay Zsanett és Vikukel Dániel

 

Zsanett a győri kiállításra a V4 országok keresztszemes motívumrendszerét dolgozta át. A cseh, lengyel, szlovák és magyar népi hímzésekből ismert motívumokból készítette a leszámolható, keresztszemes motívumokat, – egy keresztszem egy hang – a lyukszalagon. Vikukel Dániel jazz-zenész, zeneszerző pedig megtöltötte zenei tartalommal a motívumokat. A leszámolt keresztszemes motívumokból a lyukkártyákkal, a zenedoboz segítségével egy perces etűdökkel varázsolta kész kompozícióvá a textileket. A bemutatott minták és a zenelejátszó segítségével dallamokká alakuló motívumok, a közös értékekből építkező Visegrádi Csoport országai közötti köteléket illusztrálják.

 

 

A kiállítás június 7-ig látogatható, hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között.

 

F.G.
Fotó: Marcali Gábor