Győr+
2018.06.03. 11:01

Szeder – először Győrben

A Múzeumok Éjszakáján a már említett Bagossy Brothers Company mellett ott lesz a Szeder is, ráadásul először koncerteznek Győrben. Ám nemcsak ezért kapcsolhatók az eseményhez, Szeder-Szabó Krisztina bandájának „Reggeli dal” című száma szól majd a Múzeumok Éjszakája beharangozó videójában. Ennek kapcsán beszélgetett Kaszás Kornél, a Győr+ Rádió műsorvezetője magával az énekesnővel.

– Jó érett már a Szeder – fogalmazott találóan Kaszás Kornél műsorvezető, utalva ezzel arra, hogy öt éve alakult a banda, Szeder-Szabó Krisztina pedig tudatosan építette karrierjét. Ezt ő is csak megerősíteni tudta. – Ahogy elkezdtem zenét tanulni énektanárnál, rájöttem, hogy ez az álmom, a hivatásom, ha valamit, akkor ezt kell csinálnom – mondta. Hozzátette, már az egyetem alatt tudta, hogy nem a diploma érdekli, hanem a zene.

Az öt év alatt rengeteget változott Szeder-Szabó Krisztina, mostanra a Szeder is megújult, más tagokkal lép színpadra, mint régen. – A mai énemhez, zenémhez új emberek tudtak csatlakozni – magyarázta az énekesnő, így pedig sokkal hatásosabbnak érzi a bandát, hiszen összeadódnak az energiák.

Az énekesnőt pontosan egy éve ismerték el az év junior könnyűzenei alkotójának járó Artisjus díjjal.  – Nagyon sokat jelentett számomra, ez a díj valóban szakmai – mondta el ezzel kapcsolatban és hozzátette, különösen fontosnak tartja a visszajelzéseket.

Mint kiderült, Szeder-Szabó Krisztina rendkívül elfoglalt, de nem csupán a koncertek veszik el az idejét. Elárulta, többek között új dalokon, klipeken is dolgoznak, hamarosan a „Piaci sanzon” videójával rukkolnak elő, ráadásul elkezdett szintetizátoron tanulni a gitár mellé. Bármilyen meglepő, bevallása szerint mindig is szeretett volna zongorázni, ám tizenévesen túl idősnek találták hozzá, így maradt a gitárnál. – A zongora szeretete megmaradt, úgyhogy most adta magát, hogy akkor már szintizek, amit koncerteken is szélesebb körben ki tudok használni – mesélte az énekesnő.

Néhány héttel ezelőtt mutatták be francia lemezüket – ez visszatér a zenekar gyökereihez, hiszen a Szeder először egy francia sanzonos zenekarként indult. Ezt az énekesnő azzal magyarázta, hogy francia szakon tanult az egyetemen, így ivódott belé ez a kultúra, s ez a zenéit is áthatotta akkoriban. – Ezek a dalok nem jelentek meg lemezen, mert a második album már egy pop-rock irányba ment – mondta, és azzal folytatta, ezért találta ki, hogy összegyűjtse a sanzonos dalait egy csokorba, és le is fordította ezeket franciára – ezzel is szeretné megadni a tiszteletet a régi dalainak, valamint nyitni külföld felé.

A győri fellépéssel kapcsolatban pedig hihetetlenül lelkes, hiszen bár már más formációkkal járt a folyók városában, még sohasem volt Szeder koncert Győrben, de mindig sokan kérdezték tőle, hogy mikor jönnek már. Az énekesnő izgatottan csak ennyit mondott: „Örülök, hogy végre megtörténik.”

 

Szerző: Bodrogi Sára

Kép: Szeder