Győr+
2018.06.03. 10:09

Tudom-e, hogy hol élek?

Mint a cím is utal rá, olyan sorozatot indítok, ami segítséget nyújt városunk, azon belül szűkebb terünk megismerésében azoknak, akik nem Győrben születtek, és azoknak is, akik győriek!

Mert kell, hogy ismerjük lakóhelyünk, utcánk, terünk, azaz lakóhelyünk nevének eredetét, elnevezésének okát, aktualitását. Hiszen, ott éljük le alkalomadtán 10-20-30 vagy több évünket. Induló sorozatomban a teljesség igénye nélkül szeretnék ismereteket átadni azokról a közterületi elnevezésekről, amik talán nem mindenkinek ismert fogalmakról, személyekről szólnak. Győrött ezer fölötti közterületi név van, én azokat az elnevezéseket fogom a rovatban közzétenni, amik személyekre, kevésbé ismert fogalmakra és nevekre utalnak. Biztos, sok olyan van, ami mindegyikünk számára világos, de talán egy-két mondat erejéig ezeket is érdemes feleleveníteni.

Nos, az olvasók között is bizton lesz olyan, aki ha elolvassa saját utcanevének eredetét, meglepődik, mi is van a név mögött. A sorozat városrészenként 10-12 utcával fog megjelenni, de hétről hétre másik városrész indul ABC sorrendben. És még valami: a közterületek neveit az érvényben lévő határozatok, azaz hivatalos nevén, pontosan írom, még, ha köztudatban másképpen is él.

Saját kutakodásaim mellett segítséget nyújtottak: Győr utcanevei (G. Papp Katalin, 2006), Győri Életrajzi Lexikon (2003), Révai Nagy Lexikona 1–21. kötet, Emlékhelyek és köztéri alkotások (Orbánné Horváth Márta, 2006) és köszönet Győr- Moson-Sopron Megye Győri Levéltára igazgatójának, Bana Józsefnek és munkatársainak!

Czvikovszky Tamás