Győr+
2018.06.05. 13:50

Megbocsátunk és bocsánatot kérünk

Egy párbeszéd története címmel nyílt kiállítás kedden az Audi Hungaria Általános Művelődési Központban. A kiállított tablók virtuális sétára hívnak, amely során bepillantást nyerhetünk a lengyel-német megbékélés folyamatába.

A tárlat megnyitóján jelen volt Jaroslaw Bajaczyk, a Lengyel Intézet igazgatóhelyettese, aki elmondta, a kiállítás eredetileg 2016-ban a Lengyel Köztársaság és a Német Szövetségi Köztársaság által kötött „jószomszédsági” szerződés aláírásának 25. évfordulójára készült. A tárlat a két ország történelmét a II. világháborútól idézi fel, azt hogyan alakult a német-lengyel viszony, ami, mint ismeretes nagyon bonyolult volt. Ennek ellenére a rendszerváltást követően sikerült pozitív párbeszédet kialakítani. A fotók lépésről-lépése elevenítik fel a háború borzalmaitól kezdve, a német megszálláson,a haláltáborokon át, azt az utat, amely a mába vezetett.

 

A tárlatot a berlini Bundestagban állították ki először, majd a lengyel kulturális intézeteket járta végig. A budapesti Lengyel Kulturális Intézet az anyagot lefordította magyarra, és elsőként az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemen mutatták be. Győr a második állomása, ahová a német nagykövetség támogatásával érkezett.

 

 

A kiállításnak magyar vonatkozása is van, mégpedig az, hogy Közép-Európában lehetséges pozitív párbeszédet kialakítani, ápolni, nem hátra, hanem előre kell tekinteni és megtervezni a régió közös jövőjét – hangsúlyozta Jaroslaw Bajaczyk.

 

 

Tálos Katalin az intézmény tagozatvezetője rámutatott, mivel az Audi-iskola a találkozások iskolája, több nemzetiségű gyermek második otthona, fontos hogy együttműködésre, interkulturalitásra neveljék a tanulókat. Ez a kiállítás jó alkalom arra, hogy a diákok a tanórákon tanultakon túl, többet tudjanak meg a két nép kapcsolatáról, történelméről. Valószínűleg a látottak alapján jobban tudják értékelni a jelenben a nemzetek közötti békés egymás mellett élést, együttműködést.

 

 

A kiállítás kapcsán Áldozó István levéltáros elevenítette fel a „jószómszédsági„ szerződéshez vezető utat, hangsúlyt fektetve az egyházi személyek jelentőségére az ügyben.

A kiállítás augusztus 31-ig tekinthető meg naponta 8 és 17 óra között az Audi Hungaria Általános Művelődési Központban (Bácsai u. 55.).

Földvári Gabriella

fotó: O. Jakócs Péter