Győr+
2018.06.05. 18:19

Fókuszban a nők a Múzeumok éjszakáján

A Múzeumok Éjszakája Győrben 11 épületben 111 programmal várja a látogatókat június 22-24 között. Az összművészeti kulturális fesztivált gasztro élmények teszik teljessé minden korosztály számára három napon át.

Grászli Bernadett, a szervező Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója az eseményt beharangozó keddi sajtótájékoztatón elmondta, a több mint száz program között újdonság lesz, hogy a 25 éves Audi Hungaria Zrt. női munkatársai gyárlátogatáson mutatják be a gyár negyedszázados történetét és tevékenységi körét. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. A tavalyi évhez hasonlóan a kulináris élvezetekről a Food Truck Show gondoskodik a Nefelejcs közben, ahol péntektől vasárnapig az EKF kisszínpadon a hazai és nemzetközi könnyűzenei élet kiválóságai adnak ingyenesen látogatható koncerteket.

 

Radnóti Ákos alpolgármester két, nőkhöz kapcsolódó kiállítást ajánlott a sajtó munkatársainak a figyelmébe. Az egyik az Esterházy-palotában nyíló Ihlet és Ideál – Az inspiráló szépség című tárlat, ahol 80 magyar képzőművész munkáján keresztül ismerhetjük meg a korszakonként átalakuló női szépségideált. A kiállításon többek mellett Munkácsy Mihály, Szinyei Merse Pál, Rippl-Rónai József nőket idéző alkotásait csodálhatjuk meg.

 

 

A másik program a 80 éves kortárs alkotó, Maurer Dóra Hajtogatott idő című filmretrospektív tárlata, ahol a képzőművész 12 filmjét vetítik, fotóit tárják elénk. Az alpolgármester felhívta a figyelmet arra, hogy kevés olyan város van hazánkban ahol ilyen gazdag és színes az egész éven át tartó kulturális kínálat, de így van ez jól, hiszen pályázunk az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre.

 

 

Csurák Erzsébet, a múzeum kulturális osztályvezetője a minden igényt kielégítő zenei kínálatról szólt, hiszen a Cseh Tamás daloktól, a jazz muzsikán át a könnyűzenéig mindenki megtalálhatja a számára kedvére valót.

A programsorozathoz idén is csatlakozik a Szent László Látogatóközpont, többek mellett azzal, hogy éjfélig lesz látogatható a Püspökvár Toronykilátója. A Győri Városi Levéltár pedig újból megnyitja pincéjét, az egykori városi börtönt, ahol a lőcsei fehér asszony raboskodott.

 

Részletes program itt.

 

Földvári Gabriella

Fotó: Marcali Gábor