Győr+
2018.06.09. 15:44

Egy sokszínű, sikerorientált élet

Dr. Rákosfalvy Zoltán: úszóakadémiát tervezünk Győrben.

“Mandinertől koppanásig úszol a csíkon, magányosan és monoton, a partról az edző kiabál veled, hajnal van, álmos hideg, szenvedsz… Szerintem az úszás a legkegyetlenebb sport, ami viszont idővel mindent visszaad, minden gyötrelmet meghálál neked” – mondja dr. Rákosfalvy Zoltán, aki öt éves kora óta ismeri a medencék világát, jelenleg a győri úszósport szenvedélyes támogatója, és ismét megválasztották a Magyar Úszó Szövetség elnökségi tagjának.

Beszélgethetnénk a medence partján, de akár valamelyik elegáns polgári kaszinójában is Győrben vagy Pécsen, de a Teleki utcában az ügyvédi irodájában találkozunk, hiszen dr. Rákosfalvy Zoltán elsősorban ügyvéd, aki imád ügyeket megoldani, konfliktusokat kezelni.

“Ezt is sikerorientáltan teszem, úgy, ahogy az uszodában is mindig meg kellett küzdenem az ellenfelekkel és a másodpercekkel a kitűzött cél érdekében” – avat be munkája és életfilozófiája egyik fontos elemébe dr. Rákosfalvy Zoltán. Gyerekkora óta ügyvéd akart lenni, s hivatását egyetlen percre sem adta föl. Most már tíz fős irodát vezet, korábban megfogadta, nem bővíti, ám rövidesen újabb munkatársa költözik be a három szintes épületbe, ahol még akár három-négy új kollégának is volna helye.

“Sok olyan megtisztelő megbízást kapunk – legutóbb például a Széchenyi István Egyetemtől –, amire nincs szívem nemet mondani, inkább új kollégát alkalmazunk a megnövekedett feladatokhoz” – indokolja, miért bővülnek tovább. Sok megbízójuk van Budapestről és az ország egész területéről is, ezért korábban úgy döntött: a fővárosban is nyit irodát.

“Mire elkészült, már rájöttem: duplikálnom kellene magamat ahhoz, hogy mindenhol időben jelen legyek. Úgyhogy a budapesti irodát nem nyitottam ki, majd lakássá alakítom át, de egyelőre nem visz rá a lélek” – mondja.

Jogalkalmazóból nem akar-e jogalkotó lenni, kérdezem tőle. Megkísértette-e a politika?

“Megkérdezték, nem szeretnék-e a magasabb szintű állami igazgatásban vagy politikusként dolgozni, de ezeket a megtisztelő megkereséseket kedvesen visszautasítottam. Ügyvéd voltam, leszek és maradok” – jelenti ki dr. Rákosfalvy Zoltán.

Munkája mellett legnagyobb szenvedélye a sport, azon belül is természetes módon az úszás. Azért természetes ez az életében, hiszen idős édesapja a győri úszósport legismertebb egyénisége, aki iskolát teremtett ebben a városban. „Apámnál sportszeretőbb embert nem ismerek.” A mostani pezsgő úszóélet nélkülözhetetlen szakmai előzménye az úszósportért jelenleg is aktívan dolgozó édesapjának munkássága volt. Fiát öt évesen vitte le először az uszodába, Rákosfalvy Zoltán versenyzett az akkori Rába ETO úszó szakosztályának a színeiben. Tizenkét éves volt, amikor a vagongyár megszüntette az egyesületet, s ő az MHSZ égisze alatt működő búvárúszóknál kötött ki. Több magyar bajnokság, s Európa-bajnoki ötödik hely mutatja, hogy ebben is tehetséges volt.

A már a rendszerváltás előtt alámerült győri úszósportot édesapja, Rákosfalvy Ferenc emelte fel, jórészt a fia segítségével.

“Kellett hozzá egy sportszerető város, s egy értő, olimpikon polgármester, Borkai Zsolt, aki eldöntötte, hogy Győr az úszás egyik fellegvára lesz” – jegyzi meg dr. Rákosfalvy Zoltán.

2013-ban került Győrbe a nemzetközi szinten jegyzett kiváló szakember, Petrov Iván (utánpótlás szövetségi kapitány, a FINA edzőbizottságának tagja), aki már vezetőedzőként irányítja a szakmai munkát. Létszámát tekintve a Győri Úszó Sportegyesület az országban a legnagyobb, négyszáz igazolt versenyző és közvetlenül, valamint közvetve mintegy ezer ember kötődik az úszósporthoz a városban. Az Aqua Sportközpont megépítése pedig kiváló lehetőségeket teremtett a szabadidő- és a versenysporthoz egyaránt.

“Pezseg, szinte forr a víz az uszodában a sok úszótól, és ez simogatja a lelkemet” – szúrja közbe dr. Rákosfalvy Zoltán, majd sorolja a fellegvár-építés állomásait: “2015-ben már országosan a negyedik, egy évvel később a harmadikok voltunk, s csupán a nagy és hosszú hagyományokkal rendelkező budapesti úszóműhelyek járnak előttünk. Válogatott, olimpiákon versenyző úszóink vannak, s a győriek között egyre népszerűbb ez a sportág.”

“Az országban elsőként, az önkormányzat és az egytem együttmüködésével úszóakadémia is létesül Győrben” – osztja meg a hírt a kezdeményezés támogatója, a koncepció kialakításában is közreműködő ügyvéd.

Dr. Rákosfalvy Zoltán – ahogy fogalmaz – zivataros időkben került a Magyar Úszó Szövetség elnökségébe. Utána még zivatarosabb idők jöttek, Bienert Gusztávot, akkori elnököt nem fogadta el az úszótársadalom. Akkor az elnökséget is megújították, s csupán ketten maradtak az előző testületből, egyikük dr. Rákosfalvy Zoltán volt, akit a mostani elnökségbe is beválasztották.

“Wladár Sándor, az olimpikon elnök irányításával beköszön a nyugalom időszaka, s a szövetség újra önmagára talál” – osztja meg reményeit a győri elnökségi tag. Hozzáteszi: a magyar úszósport tündököl. Olyan nagy országokkal állja a versenyt, mint a sokkal nagyobb merítékből válogató Egyesült Államok, Nagy-Britannia vagy Ausztrália. Az úszás nem részesül ugyan a tao-pénzekből, de a miniszterelnök és a kormány megígérte, mindenben támogatja ezt a sikersportot.

A szövetség céljai között szerepel, hogy minden magyar gyerek tanuljon meg úszni. A jövő bajnokai nevű program keretében pedig a legtehetségesebb gyerekeket, serdülőkorú fiatalokat tudják kiválogatni a versenysport számára.

Dr. Rákosfalvy Zoltán vállalkozó ember, aki a sokszínű életet szereti. Győrben és Pécsen nyitott kaszinót, rövidesen Miskolcon is hasonló színvonalú polgári találkozóhely várja az érdeklődőket.

“Nem vagyok szerencsejátékos, nagyapám egyetemi tanárként, bölcs, okos emberként az volt, de ezt a hajlamot nem örököltem tőle. A kaszinót vállalkozásnak tekintem, amelyet szakértő menedzsment irányít, néha be kell avatkoznom, de időt gyakorlatilag nem rabol tőlem. Szerettem volna klasszikus, elegáns polgári szórakozóhelyeket létrehozni, ahová nem csak azért jár az ember, hogy bedobálja a pénzét a gépekbe” – mondja. „Ügyvédi munkám során kerültem kapcsolatba több, kaszinót működtető céggel, ráláttam a tevékenységükre, innen származik ennek a vállalkozásnak a gondolata.”

Megkérdezem tőle, van-e még valamilyen más terület iránti fogékonysága, rejtett vágya, amivel tovább színezi az életét.

“Senki sem láthat önmagába” – feleli rejtélyesen.

Fotó: Marcali Gábor

Hajba Ferenc