Győr+
2018.06.12. 16:59

A hét közepén felfrissülhetünk!

A Pinnyédi Meteorológiai állomás e heti előrejlezése szerint a hét közepén kicsit felélegezhetünk, megszűnhet a nyári kánikula.

 

Kistérségi előrejelzés

Lassan egy hónapja van műsoron a „na, most már tényleg megszűnik a fülledtség”, de eddig egyszer sem jött be. A múlt héten a két csapadékos napot végre sikerült korrektül behatárolni, de a kánikulának, fülledtségnek csak nem lett vége, sőt még „rátettek egy lapáttal”. A jelenlegi – igaz szinte óránként változó – prognózisok szerint a nyugati országrészben szerdára megjön a lehűlés, és egy-két napig velünk is marad. Hogy az „illetékes front” Győr közelében mekkora viharral és mennyi csapadékkal fog átvonulni, az még nagyon bizonytalan. Ami igen valószínű, az az, hogy a Kisalföldön kedden még alaposan befűtenek, +30°C feletti értékekkel tetőzik a meleg.

 

 

A kedd esti – szerda éjjeli órákban front halad át, nem zárható ki, hogy csapadék nélkül, de az sem, hogy heves zivatarral, ami biztos, hogy pár órára feltámad, viharossá fokozódik az ÉNy-i szél, s a hőmérséklet csökkenni kezd. Szerda délutántól vasárnap délutánig felhőátvonulások várhatók, időnként megerősödő ÉNy-i széllel, kisebb záporokkal, és az utóbbi napokénál lényegesen alacsonyabb nappali maximumokkal. A mélypont csütörtökre várható, csak kevéssel +20°C felett. A jelenlegi prognózisok szerint meglepően nagy biztonsággal vasárnap este, illetve hétfő éjjel több, mint 15 mm esőt hullató csapadéktömb vonul át a Kisalföld felett, bár az utóbbi hetek prognózisaira visszatekintve ezt nem merném biztosra venni. Mindenesetre a hétvégén emelkedő tendenciát mutató hőmérsékletben hétfőn újabb visszaesés várható.

 

Nagytérségi helyzet

A 2. ábra hétfő hajnali infravörös műholdfelületén a zivatargócok rajzolják ki azt a hullámzó frontot, mely várhatóan keddről szerdára virradóra vonul át a Kisalföld felett (kék nyíl), heves eseményeket is kiválthatva.

2. ábra forrása: www.sat24.com

A képen látható, hogy a hazánk ÉK-i csücskében tevékenykedő zivatargóc ennek melegfrontjához volt kapcsolható. A sárga nyíl viszont egy fronthoz nem köthető „izmos” cellát jelöl.

 

3. ábra forrása: Német Meteorológiai Szolgálat

 

A csütörtöki helyzetet előrejelző 3. ábrán látható, hogy a front, miután térségünkben hullámot vetett, lassan feloszlik Kelet-Magyarország felett. A hullámvetés következtében Magyarország keleti felében jóval több csapadék várható, mint nyugaton, ahol „cserébe” viszont a lehűlés lesz tartósabb.

 

4. ábra forrása: www.wxcharts.eu

 

A 4. ábra jövő hétfő éjjel két órára teszi annak a csapadéktömbnek az áthaladását, mely a jelenlegi „állás szerint” alaposan eláztatja a Kisalföldet. A piros kör hazánk nyugati felét, a piros nyíl pedig Győr helyzetét jelöli. De várjuk ki a végét!

 

Jób atya amatőr meteorológus

fotó: Beledi Márta