Költségvetés a rendezett és tiszta városért

Győr+
2019.02.23. 16:15

A költségvetés fő számai és fejlesztései, valamint a szociális tételei után a város üzemeltetésével és közterületeinkkel kapcsolatos tervekre, feladatokra voltunk kíváncsiak. A területre összességében közel kétmilliárd forintot fordít a város.

Ahogy arról két hete beszámoltunk, a 2019-es városi büdzsé tervezete mintegy egymilliárd forintot tartalmaz városüzemeltetési feladatokra, de ezen felül még több százmillió forintot zöldeterületekre, szökőkutak felújítására, öntözőrendszerek telepítésére, utcabútorok kihelyezésére. A részletekbe való betekintéshez Radnóti Ákost, a területért felelős alpolgármestert kérdeztük.

„Elsőként említem azt a faültetési programot, amelynek során Borkai Zsolt polgármester kezdeményezésére évente több mint ezer új fát ültetünk el városszerte. Tavaly például nagy arányú telepítés történt az Új Bácsai úton, a Bakonyi út mentén, az Aranypart II-n és a Szauter utca mellett is, de minden városrészbe jutott a csemetékből. A fásítást idén is folytatjuk, ahogy több más, sikeres programot is.” Az alpolgármester ezek közül megemlítette a körforgalmak megújítását, amelyek közül tavaly a leglátványosabb talán az EYOF-körforgalom volt, de az új, címeres utcatáblák kihelyezése sem ért véget. Ugyancsak folytatódó program az automata öntözőrendszerek telepítése is, amelyek biztosítják a zöldterületek megfelelő állapotának fenntartását. A belvárosi megújult vízparti sétányok nagyon népszerűek, ezért szélesítést is kellett végezni rajtuk, s az új utcabútorok még vonzóbbá tették a partszakaszokat. Tavaly elkészült a Kossuth és Jedlik hidak közti szakasz öntözőrendszere is. Az automata nyilvános WC-k jól vizsgáztak tavaly, hiszen több mint tízezren használták őket két belvárosi és egy adyvárosi helyszínen. Az idén újabb városrészben helyeznek el ilyen berendezést. Az alpolgármester az illemhelyekkel és az öntözőrendszerrel kapcsolatban is hangsúlyozta, azok automata működése a költséghatékony üzemeltetést szolgálja.

A folytatódó programok közül fontos megemlíteni a szökőkút-felújítást is, amely 2015-ben kezdődött, és amely az idén – egy-két kisebb köztéri alkotás kivételével – be is fejeződik. Három évvel ezelőtt sok volt az üzemen kívüli, leromlott állapotú csobogó, de mostanra nagy részük megújult, környezetük rendezésével pihenőhellyé vált. Januárban lapunk is beszámolt arról az eszközparkbővítésről, amely a Győr-Szol Zrt. állományát gyarapítja. A közel 200 millió forintos beruházás több eleme megérkezett már és a téli síkosságmentesítésben hadrendbe is álltak, és hamarosan további három nagygép érkezik, amelyek már a tavaszi-nyári munkákban lesznek a városüzemeltetési cég segítségére.

A város tisztasága kapcsán továbbra is a legnagyobb probléma az illegális szemételhelyezés, amelyet a hulladékkommandó 2019-ben az eddigieknél is szigorúbban ellenőriz. Munkájukat jellemzi, hogy 2014-ben még csak 63 szabálysértést regisztráltak, tavaly ez a szám 900 fölé emelkedett, köszönhetően a közterület-felügyelet és Mezei Őrszolgálat létszámbővítésének, valamint a társszervekkel való összefogásnak. Az alpolgármester hangsúlyozta, cél a még tisztább város megteremtése, de ehhez a lakosság segítsége elengedhetetlen, ezért bizonyos esetekben szemléletváltásra is szükség van. „A szemetelőkkel szemben zéró toleranciát alkalmazunk, és mindent elkövetünk, hogy láthatóan csökkenjen az illegális lerakások száma” – ígérte Radnóti Ákos.

Végezetül az alpolgármester egy másik területét is megemlítve elmondta, a civil szervezetek működését idén is segíti az önkormányzat, akik továbbra is 25 millió forintos keretre pályázhatnak majd. Az Idősügyi Tanács tavalyi aktív tevékenysége után az idén is folytatja munkáját, és számos programot, köztük egy meglepetéskoncertet is kínálnak majd a szépkorúaknak. Az idősek mellett a győri fiatalok véleményére is számít az önkormányzat, ezért készül a város ifjúsági koncepciója, és ezért működik egyre nagyobb fordulatszámon a Városi Diák Fórum is.

Az 56 milliárd forintos főösszegű városi költségvetést február 25-én fogadhatja el a városi közgyűlés.

Szerző: Papp Zsolt
Fotó: O. Jakócs Péter