Bejgli Koksza módra

Győr+
2023.12.17. 11:33

Az örök klasszikus. A Bejgli. Nagybetűvel, hiszen ez az az édesség, ami biztos, hogy minden ünnepi asztalon helyet kap. Sok pékség kínálja már a jobbnál jobb kész bejgliket, de azért még mindig sok háziasszony süti otthon.

Biztosan mindenkinek megvan a saját receptje, amit még édesanyjától, nagymamájától tanult, tele vagyunk fortélyokkal, hogyan ne repedjen meg, márványos legyen a teteje, ne legyen töltelékszegény. Bárhogy is sikerül, az új évet már biztosan egyik rúd sem várja meg. Gasztro rovatunk idei utolsó számában Kovacsics Koksza István osztja meg bejglireceptjét.

Bejgli Koksza módra

2 rúd bejglihez:

2 dl tej
5 dkg porcukor
2 dkg élesztő vagy egy csomag szárított élesztő
50 dkg sima liszt
25 dkg vaj vagy margarin
3 db tojássárgája
1 csipet só
1 db citrom reszelt héja

A bejgli tésztájához a langyos tejben feloldjuk a porcukrot, majd az élesztőt felfuttatjuk benne. A vajat/margarint kis tálban felolvasztjuk. A lisztet tálba szitáljuk. Hozzáadjuk először az élesztős tejet és a 3 tojás sárgáját, majd a vajat és a sót, végül a reszelt citromhéjat. A tésztát jól összedolgozzuk, viszonylag kemény, de rugalmas tésztát kell kapnunk. Hűtőben pihentetjük, ameddig elkészítjük a töltelékeket.

1 rúd töltelékéhez:
20 dkg darált dió és/vagy mák
10 dkg cukor
2,5 dl tej
5 dkg mazsola
1 csomag vaníliás cukor
1 db citrom reszelt héja

Az összes alapanyagot összekeverjük, majd lassú tűzön óvatosan forráspontig melegítjük. Hagyjuk kihűlni. A tésztát 2 részre osztjuk, majd kb. fél centi vastagra nyújtjuk, elosztjuk rajta szépen a tölteléket, feltekerjük, egy tojással megkenjük a tetejét, megszurkáljuk és 170 fokon 30 perc alatt készre sütjük.

A Panír korábbi adásai visszanézhetők ide kattintva!