Győr+
2018.06.24. 09:10

Áramlás – Európai Gálaest Győrben

Áramlás címmel tartottak Európai Gálaestet a XIV. Magyar Táncfesztivál szombati estjén.

A 2023-as Európa Kulturális Fővárosa pályázathoz kapcsolódva szervezték meg nemzetközi és hazai táncegyüttesek közreműködésével a fesztivál hatodik napját. A Győri Nemzeti Színház nagyszínpadán bemutatták a táncművészet sokszínűségét, és mindenki megtapasztalhatta az áramlást az előadók és a befogadók, azaz a táncosok és nézők is. Az est a táncszakma kiemelt szerepvállalását demonstrálja a város Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázatában. Az előadás az országok és korosztályok közötti szabad művészi áramlás jegyében telt. A profi társulatok mellett bemutatkoztak a táncképzés közép- és felsőfokú végzősei, a hazai előadók mellett osztrák, cseh és olasz vendégművészek.

 

További képekért kattints a fotóra!

 

Az esten a Magyar Táncművészeti Egyetem, Bach E-dúr hegedűversenyére írt szimfonikus koncertbalettet mutatta be. Fodor Antal koreográfiájában a Graham-technikán alapuló mozdulatrendszert használta. Az Europaballett St. Pölten együttes Üres hely című tánca, azokat az érzéseket jelenítette meg, amelyek a sivatag csendjét életében először megtapasztaló ember érezhet.

A Compagnia EgriBiancoDanza Túl a vízi határokon című előadása egy áramló, kortárs táncmű, egy örömteli himnusz, amely minden határon átível, Mozart zenéjének kíséretében. Motívum címmel Barta Dóra Harangozó-díjas, érdemes művész koreográfiáját a Kecskemét City Balett vitte színpadara, amelyben a zene és a tánc egyre nagyobb teret követelt magának.

 

 

A fiatalok, a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium és Kollégium végzős diákja vizsgakoncertjük egy részletét mutatták be. A Paquita-Suite egyetlen duettjét, melyben Marius Petipa koreográfus, a klasszikus balett férfi és a női táncának az eleganciáját és a szépségét jeleníti meg. Majd következett az Antikatexis két 13. osztályos lány előadásában. A Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium Táncművészeti Tagozatának táncosai a Body – emotion című táncot adták elő, míg a Brno Balett a Dying Swan és az Elveszett című darabot mutatták be a győri közönségnek. A táncfesztivál vasárnap a nagyszínpadon az Experidance: Ezeregy év produkciójával, a Kisfaludy-teremben a Duna Táncműhely Körtánc előadásával zárul. A színház előtti téren fergeteges hangulat ígérkezik, kubai est lesz a Barrio Latinoval.

 

 

F.G.
Fotó: O. Jakócs Péter