Győr+
2018.06.24. 17:53

„Könyvek nélkül elképzelni sem tudom a mindennapjaimat”

Az olvasás az egyik szenvedélyem, csakúgy, mint Berta Péternek, akivel egy könyváruház-lánc győri üzletében találkoztam. Ő ott az üzletvezető, nem mellesleg pedig blogger, aki a könyvekről ír. Ez az ő története. Olvassák el.

Egy kávézóban ülünk le beszélgetni, mert Berta Péter szenvedélyes kávéfogyasztó. Úgy tűnik, amibe belefog, azt szenvedéllyel teszi. Bár Győrbe mindössze fél éve tette át a székhelyét, a város hangulata teljesen magával ragadta. „Győr tiszta, zöld és kulturálisan pezsgő város” – mondja, majd nagyot kortyol az illatozó feketéből.

A zalaegerszegi fiatalember tizenegy éve dolgozik könyves közegben, és a legnagyobb könyváruház-láncoknál tanulta a szakmát. Többek között, hogy miként kell boltot vezetni, a vásárlókkal bánni és persze azt, hogy a könyvek által végtelen számú utazáson vehet részt.

Az első kötet, ami elindította az olvasás kalandokkal teli útján, Carlos Ruiz Zafón, A szél árnyéka című regénye volt. „Szerintem kiválóan foglalja össze, hogy miről szól az olvasás élménye és a könyvek szeretete” – mondja Berta Péter, majd hozzáteszi: „azok a kedvenc regényeim, amik hatással vannak rám és maradandó élményt nyújtanak. Ilyen többek között Knut Hamsun Éhség című könyve, vagy a Stoner John Williams tollából.”

Sokszor lehet hallani, hogy napjainkban nem olvasnak annyit az emberek. Az üzletvezető azonban másként látja. „Azt tapasztalom, hogy elég erős és stabil olvasótábor alakult ki. Persze nincs mindenki egyformán képben, így vannak céltudatos vásárlók és azok, akik a toplistákat, vagy mások véleményét veszik alapul a döntésük során.” A vásárlói szokások vizsgálatakor nyilván azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a könyveknél is vannak divathullámok, a női olvasókat pedig továbbra is jobban célozzák a kiadók. „Összességében elmondható, hogy továbbra is a szórakoztató irodalom a legkeresettebb. Az olvasók kikapcsolódni és szórakozni szeretnének” – emeli ki Berta Péter.

Az olvasás iránti rajongást jól mutatja, hogy a közösségi oldalakon is számos könyvekkel foglalkozó csoport alakul és alakult az elmúlt esztendőkben is. Berta Péter kilenc éve indította útjára könyvekkel foglalkozó oldalát, a Zama blogot, ahol többek között véleményekkel, ajánlókkal és interjúkkal találkozhatnak az olvasók. „Amikor elkezdtem, még nem volt elterjedt a blogolás, így eleinte nehéz volt eljuttatni az olvasókhoz az írásaimat. Körülbelül öt évvel ezelőtt jelentősen megemelkedett a követőim száma és ma már közel hétezren figyelik az oldalamat” – meséli a blogger, aki saját bevallása szerint, mindenevő a könyvek terén, és az elsősorban női olvasóknak szánt regényeket is elolvassa, hogy véleményt formálhasson róluk.

De miért éppen Zama lett a blog címe, merülhet fel a kérdés. „Zamárdiban nyaraltunk a családommal, a fiatalabbik nővérem pedig várandós volt az első gyermekével. Esős idő volt, így elmentem a helyi könyvtárba, és mivel nagyon foglalkoztatott a nagybácsivá válás gondolata, terhes anyukákkal kezdtem csetelni. Kellett egy név, és Zamárdi segítségével megszületett Zama” – meséli nevetve Berta Péter.

Blogjában hetente többször jelentkezik friss tartalommal, bár elmondása alapján hűséges társa nem könnyíti meg az írást. „A kutyám, Zsiráf szenzációs négylábú, és mivel többnyire csak délutánonként, vagy a hétvégéken tudok többet foglalkozni vele, igyekszünk minden időt kihasználni. Persze, hogy ilyenkor őt helyezem előtérbe, és együtt fedezzük fel a környékbeli erdőket.”

Egyébként a mozgás nem csak a Zsiráffal való sétákban merül ki a fiatal bloggernél. Néhány hónapja úgy döntött, hogy a szellem mellett, a testnek is jár a torna, így bérletet váltott egy edzőterembe, ahol személyi edző irányítása mellett végzi az izzasztó gyakorlatokat. „Kikapcsol, feltölt, ha pedig nyoma is lesz az elvégzett munkának, az újabb lendületet adhat” – teszi hozzá Berta Péter, aki úgy érzi, minden a helyére került és teljesek a mindennapjai.

„Jól érzem magamat Győrben. Jöhetnek a tapasztalatok, az impulzusok és az élmények” – mondja, majd megissza az utolsó korty kávét is.

Fotó: Marcali Gábor

Kaszás Kornél