Győr+
2018.06.25. 16:04

Hétvégétől lassú javulás várható

A Pinnyédi Meteorológiai állomás nem ígér strandidőt a hétre. Újabb eső és lehűlés után a hétvégétől várhatócsak lassú javulás.

Kistérségi előrejelzés

Alaposan „befürödtünk” a csütörtökről péntekre virradó éjjel „száraz” hidegfrontjával. Pinnyéden és Győr belvárosában egyaránt 41,8 mm gondoskodott arról, hogy a lehűlést ne ússzuk meg szárazon. Némi önigazolásra szolgál az 1. ábra, melyen látható, hogy a front felhőzete valóban szakadozott volt, de hazánkat a Felvidékkel együtt alaposan „elkapta” (piros nyíl). A múlt sebeinek nyalogatása helyett nézzünk azonban a nem teljesen reménytelen jövőbe (2. ábra).

1. ábra forrása: www.sat24.com

 

Szögezzük le mindjárt az elején: ezt a hetet se válasszuk balatoni strandolásra. A meglehetősen erős szél folyamatosan északi irányból fog fújni, s csak vasárnapra csitul, a nappali maximumok pedig +25°C alatt maradnak. Délutáni záporra hajló kedd után szerdán kelet felől egy kiterjedt magas-légköri (magassági) hidegörvény közelít meg bennünket, s alapvetően 2 „felvonásban”, úgy tűnik, alaposan el fog áztatni (a jelenlegi prognózis szerint újabb 40 mm-rel).

 

 

Az első „csapolás” szerda éjfél és csütörtök dél, a második péntek délután várható, de a köztük levő „szünetben” is kialakulhatnak záporok, zivatarok. A zivatarhajlam péntek délután lesz a legerősebb. Szombatra valamelyest megnyugszik a légkör, feloszlik a hidegörvény és az észak felől lehúzódó anticiklonnal száraz, eleinte hűvös, később melegebb légtömegek érkeznek.

 

Nagytérségi helyzet

Kedden és szerdán a Brit-szigetek feletti anticiklon keleti oldalán észak felől érkező légtömegek „révén” folytatódik az előző hétvége hűvös, szeles időjárása. Szerda délután az anticiklon Észak-Európa fölé húzódik. Ezt egy DK-Európa felett kialakuló magas-légköri hidegörvény „köszöni szépen”, s látványosan, „retro-üzemmódban” délkeletről nyugat felé csavarodó csapadéktömböket bocsát Közép-Európára.

3. ábra forrása: www.sat24.com

 

Hasonló időjárási helyzet májusban többször is előfordult térségünkben. A 3. ábrán a piros nyíl mutatja, hogy az örvény középpontja csütörtök délelőtt épp Magyarország felett található – zárt izovonal, körkörös szélirányok –, az első csapadéktömb átvonulása ekkor, illetve ez előtt várható.

 

4. ábra forrása: Német Meteorológiai Szolgálat https://www.dwd.de/DE/wetter/wetter_weltweit/europa/wetter_europa_node.html

A 4. ábra csütörtök délutáni helyzetelemzésén látható, hogy az örvény által „kavart” csapadékos hűvös zóna keleti határán „ugrásra kész” az anticiklon délkeleti oldalán az ázsiai sztyeppekről áramló és a foci VB résztvevőit megizzasztó „vörös” levegő (fehér nyíl). „Szerencsére” szombaton az anticiklon délebbre, hazánk fölé húzódik, s a keleti oldalán Karélia felől áramló hideg levegő (kék nyíl) STOP táblát mutat az ázsiai hőségnek. A hétvégi lassú melegedés tehát nem Ázsia, hanem Dél-Európa felől kezdődik, de hőségriadótól és locsolási tilalomtól egyelőre nem kell tartanunk.

 

Jób atya amatőr meteorológus