Győr+
2018.03.21. 13:03

Tennünk kell a környezetért!

Március 19-én, a Széchenyi István Egyetem VIP termében rendezték meg a KEHOP 1.2.0-15-2016-00004 azonosítószámú "Megyei klímastratégia kidolgozása, valamint éghajlatváltozási platformok létrehozása és működtetése Győr-Moson-Sopron megyében " című projekt utolsó szemléletformáló konferenciáját, amely egyben a projekt záró konferenciája is volt.

A rendezvényen részt vettek többek között a települési önkormányzatok képviselői és környezetvédelmi munkatársai, kormányzati tisztviselők, gazdasági szereplők, környezet- és természetvédelmi civil szervezetek munkatársai.

A megjelenteket a rendezvény fővédnökei Németh Zoltán a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke és Dr. Földesi Péter a Széchenyi István Egyetem rektora köszöntötte.

A projekt keretében elkészült klímastratégiát a megyei önkormányzat elnöke ismertette. Az éghajlatváltozás várható megyei hatásai, az éghajlatváltozással szembeni sérülékenység tekintetében nagyon érdekes megállapításokat rögzít a dokumentum, ezek közül az elnök a hőhullámok okozta egészségügyi problémákat, illetve a megyében található erdőterületek nagysága és a CO2 kibocsátás mértéke közötti összefüggésre hívta fel a figyelmet. Továbbá bemutatásra kerültek a projekt keretében készített tv spotok és a szemléletformáló kisfilm.

 

 

A rendezvény további részében a konferencia nívós előadásai körbejárták a klímaváltozás környezeti, társadalmi és gazdasági aspektusait, felvillantották az ezekkel kapcsolatos problémákat, és betekintést nyújtottak a lehetséges megoldásokba. A rendezvényen minden résztvevő megtalálhatta számítását, hiszen nem csak természettudományos előadásokat hallhattak a jelenlévők, hanem egészen populáris, az egyén vagy egy közösség klímaváltozásra való felkészülését, klímaváltozás elleni szerepvállalását bemutató előadásokra is sor került. Az előadássorozat során lehetőség nyílt az elméleti és módszertani témák megvitatására, véleménycserére, valamint a szakmai együttműködésre.