Győr+
2018.06.28. 12:11

Díjban gazdag évad a balettnál

Élménydús, sikeres évadot zárt a Győri Balett, több társulati tag rangos elismerésben részesült, az együttes pedig Győr díszpolgára lett.

Kiss János igazgató röviden összegezte a fellépéseket az együttes évadzáró ülésén. Magyarország sok városában mutatkoztak be, e mellett tíz olasz városban, Bécsben és Galántán is. Külföldi előadásaikat összességében 10 ezernél több néző látta.

 

 

Az évadban három bemutatót tartottak: jelenleg is nagy az érdeklődés A skarlát betű iránt, valószínűleg a darab repertoáron marad. A PianoPlays című darab Balázs János zongoraművész közreműködésével minden bizonnyal Nyugat-Európában is bemutatkozik majd. A fiatal koreográfusoknak meghirdetett díjra sikeresen pályázott Sebestyén Bálint, a program keretében az Antigoné került színre.

Az évadban Kardirex-díjat kapott Tetiana Baranovska, az Audi Hungaria Minőségi Táncművészetért díját Jekli Zoltán, a Carmen-díjat Matuza Adrienn vehette át. Harangozó-díjban részesült Gyurmánczi Diána. Kőhalmi-Kara Zsuzsát a Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki.

A Tánc világnapján az évad legjobb férfi táncművésze Jekli Zoltán lett, az évad legjobb alkotója pedig Velekei László. Csepi Alexandra dramaturg Fülöp Viktorról elnevezett ösztöndíjban részesült, Marjai Lili Annát pedig Taps-díjjal ismerték el.

 

 

Kiss János felsorolta a távozókat is, Molnár Ilona gazdasági vezető, igazgatóhelyettes nyugdíjba vonult, Horváth István magántáncos szakmai nyugdíjba megy. A Győri Balett közösségére jellemző, hogy a díjazottakat, az elköszönőket és a törzsgárda tagokat vastapssal köszöntötték. Három társulati tag – Förhécz Attila díszítő, Hécz Péter fővilágosító és Varga György színpadmester 40 éve tagja az együttesnek.

Bombicz Barbara Harangozó-díjas táncművész, a Győri Balett örökös tagja Ezüst Babér Vándordíjat alapított, melyet az idén titkos szavazással Luigi Iannone tánckari tagnak ítéltek oda.

 

 

Kiss János köszönetet mondott a táncfesztivál megszervezéséért Keszeiné Tóth Bernadett művészeti menedzsernek, a fesztivál titkárának, s az egész társulatnak. A fesztivál a foci vb ellenére néző- és bevételcsúcsot döntött.

Radnóti Ákos Győr alpolgármestere a város vezetése nevében fejezte ki elismerését és köszönetét a Győri Balett társulatának. Megköszönte azt is, hogy részesei, hírvivői az Európa Kulturális Fővárosa pályázatnak.

Ez az utolsó évad a régi épületben, de nem kell félni a felújítás idejére a színháznak, s a balettnek kialakított átmeneti játszóhelytől, az olimpiai sportközponttól, hiszen az épület 21. századi lehetőségeket kínál, hangoztatta Radnóti Ákos.

 

 

Hajba Ferenc
fotó: Marcali Gábor